Rolluiken worden gebruikt voor ramen als bescherming tegen weersinvloeden en inbraak
Rolluiken zijn even populair als zonnescherm in de zomer en als bescherming tegen warmteverlies in de winter. Het handige rolluikmechanisme wordt meestal voor het raam gemonteerd en beschermt uw interieur tegen te veel licht, omgevingslawaai en zomerse hitte. Bovendien is het veelzijdige rolluik een uitstekende bescherming tegen toegang door onbevoegden. Bovendien kan het dienen als een flexibel privacyscherm.

Verschillende soorten rolluiken

Rolluiken zijn verkrijgbaar in verschillende constructietypes. Rolluikkasten worden gewoonlijk boven deuren of ramen geïnstalleerd. Deze variant wordt een bovendorpeldoos genoemd. Deze laatste verschillen ook in moderne opbouw- en klassieke inbouwmodellen. Opbouwdozen zijn voorbestemd voor montage achteraf.

Het zogenaamde opbouwrolluik is een model dat als vast onderdeel in het kozijn van deuren en ramen wordt geïntegreerd. Opzetrolluiken worden gewoonlijk geïnstalleerd wanneer complete raamoppervlakken worden vernieuwd. De oppervlakte van het raam wordt echter verkleind door de bovenbak, wat vaak als een visuele belemmering wordt gezien.

Met een zogenaamd aanbouwrolluik of voorzetrolluik kunt u het systeem volledig onafhankelijk van het raamoppervlak installeren. Geleiderails en rolluikkasten bevinden zich in de dagkanten of op het metselwerk voor de deur of het raam. Het voordeel hiervan is dat deze variant zonder problemen achteraf kan worden ingebouwd en koudebruggen worden vermeden. Soms is het uitzicht beperkt, maar esthetische modellen bieden u de mogelijkheid om de gevel van uw huis optisch te verfraaien.

Constructie en materialen

Het rolluik zelf is een combinatie van rolgordijn en verbindingen die rolluiklatten en rolluikprofielen met elkaar verbinden. Het rolgordijn, bijvoorbeeld, sluit het raam af en kan van verschillende materialen zijn gemaakt. Vaak gaat het om kunststof, roestvrij staal/staal of aluminium en hout.

Naast het rolluikgordijn zijn vooral de geleiderails van belang, omdat deze de rolluiken naar beneden of naar boven geleiden, en ze ook vastzetten wanneer het oppervlak gesloten is. Voor opslag worden de rolluiklamellen/-lamellen rond de rolluikas in de rolluikkast gewikkeld. Voor de aandrijving worden riemschijven, oprolmechanismen en scharnierende krukassen gebruikt. Voor elektrisch bediende modellen is een buismotor nodig.

Rolluiken maken deel uit van de efficiënte zonwering voor uw raam, vooral in de zomerhitte. In de winter dienen rolluiken als uitstekende thermische isolatie. Als ze gesloten zijn, kan er minder warmte ontsnappen door het glas van het raam en bespaart u aanzienlijk op verwarmingskosten. De besparing is bijna 30 procent minder warmteverlies. Rolluiken mogen echter niet ver van het raam worden geïnstalleerd. Op warme zomerdagen daarentegen bieden rolluiken een uitstekende bescherming tegen UV-straling.

Optimale geluidsisolatie is goed voor uw gezondheid

Een van de belangrijkste voordelen van rolluiken is geluidsisolatie. De materialen van de rolluiken breken het geluid zodat er een aangename stilte in uw huis heerst. Ook de overdracht van geluid van binnen naar buiten kan worden voorkomen. Het rolluik mag echter niet te dicht bij de glasruit worden geplaatst. Hoe verder weg, hoe beter.

Rolluiken zijn ook een optimale bescherming tegen de weersomstandigheden. Vooral bij oudere ramen en slecht sluitende ramen bieden rolluiken een aanzienlijke verbetering op het gebied van vochtdoorlating en bescherming tegen tocht. Het raam zelf, zoals houten ramen, kan daardoor veel langer meegaan.