Ziet eruit als glas, maar is net zo robuust als kunststof – plexiglas is een veelzijdig bouwmateriaal.

Plexiglas en acrylglas in huis en tuin

Plexiglas is ouder dan je denkt: het werd al eind jaren twintig ontwikkeld onder de chemische afkorting PMMA en in 1933 op de wereldmarkt gebracht. In 1937 werd de beschermde handelsnaam “Plexiglas” gecreëerd, geregistreerd door Otto Röhm. Een andere naam voor de transparante, veelzijdige kunststof is acrylglas, of kortweg acryl; de termen “Altuglas” en “Oroglas” zijn weinig bekend.

Plexiglas kan op veel verschillende manieren binnen en buiten worden gebruikt. Het kan gemakkelijk worden gesneden, doorboord, gelijmd en vanaf ongeveer 100 °C kan het in bijna elke vorm worden gevormd. De vroeger slechte UV-bestendigheid van plexiglas, die tot uiting kwam in een duidelijke vergeling, behoort nu tot het verleden door additieven. Als u licht en zon in uw serre of huis wilt brengen, is er geen manier om plexiglas te omzeilen. Kijk eens bij Perlaplast-kunststofshop voor meer inspiratie.

Plexiglas: Veelzijdig in gebruik

Plexiglas is een zeer hoogwaardige, zeer lichtdoorlatende kunststof en is relatief eenvoudig te verwerken. Het kan worden gelijmd, geboord en gevormd met doe-het-zelf gereedschap.

Als u bijvoorbeeld een exclusief tijdschrift of een CD-stand wilt bouwen, kan plexiglas het materiaal bij uitstek zijn. Maar plexiglas kan ook perfect worden gebruikt in buitenruimtes. Als lichte en onbreekbare afdekking voor de serre, als dakraamconstructie of om de carport af te dekken: De mogelijkheden zijn bijna onbeperkt.

Plexiglas of geen plexiglas?

Veel van wat onder de naam plexiglas wordt aangeboden is helemaal niet plexiglas. Vooral golfplaten, bijvoorbeeld voor de dakbedekking van een zomerhuis of pergola, worden vaak ten onrechte aangeboden als plexiglas, maar in werkelijkheid zijn ze gemaakt van polycarbonaat of PVC. Hetzelfde geldt voor het zogenaamde hobbyglas uit de bouwmarkt. De termen “plexiglas” of “acrylglas” verwijzen uitsluitend naar producten van PMMA.

Op de volgende pagina leert u hoe u plexiglas kunt snijden en waar u op moet letten bij het verlijmen, vormgeven en boren van plexiglas.

Snijden van plexiglas

Plexiglas kan met een standaard decoupeerzaag en een medium zaagblad worden gezaagd. Er moet echter rekening worden gehouden met enkele materiaalspecifieke zaken om een schoon en krasvrij resultaat te verkrijgen.

Indien mogelijk moet de snelheid van de decoupeerzaag worden verlaagd om overmatige warmteontwikkeling te voorkomen: Boven 100 °C lassen van plexiglas zelf. Als de snelheid niet kan worden verlaagd, moeten er pauzes worden genomen.
Om geen krassen te maken met de zaag, moet er rechts en links van de snijkant minstens in de breedte van het zaagsteunvlak crêpeband worden aangebracht.
In plaats van een decoupeerzaag kan ook een lintzaag of een cirkelzaag worden gebruikt – ook hier mag de snelheid niet te hoog zijn.

Lijmen van plexiglas

Plexiglas kan zonder problemen worden verlijmd met speciale, maar in de handel verkrijgbare kunststoffen. Hiervoor moeten de te verlijmen oppervlakken schoon, droog en vetvrij zijn: Door de hoge transparantie van het materiaal zijn stofinsluitingen altijd zichtbaar. Voor het reinigen van de lijmoppervlakken kunt u het beste aanstekerbrandstof gebruiken, maar nooit aceton: dit lost plexiglas op.

Alles wat niet in contact mag komen met de lijm moet zorgvuldig worden gemaskeerd; de plexiglaslijm lost het materiaal licht op aan het oppervlak. Zorgvuldig werken is dus een plicht!

Voor de droogtijd dient u gebruik te maken van met rubber beklede klemmen of iets dergelijks, het is ook aan te raden om een geschikte hulpconstructie te bouwen.

Vormen van plexiglas

Plexiglas is plastisch vervormbaar vanaf ongeveer 100 °C, maar voor een eenvoudige verwerking moet het ongeveer 150 tot 160 °C zijn. Om deze temperaturen te genereren is het gebruik van een oven, een infraroodstraler of een heteluchtblazer aan te bevelen – afhankelijk van de kromming die u wilt creëren.

Als u bijvoorbeeld een rechte plexiglas plaat in een U-vorm wilt maken, moet u de plaat in de oven verwarmen. Eerst moet u een geschikte buigvorm maken van hout of een gasbetonblok – vergeet niet om het tegen krassen te beschermen.

In de oven mag de plaat niet op metaal rusten, bakpapier of kurk is een geschikte basis. Met handschoenen kan het materiaal na het opwarmen van de buigvorm gemakkelijk worden gebogen.

Om een rechte hoek in een plexiglasplaat te buigen, wordt het gebruik van een heteluchtföhn met een temperatuur van ongeveer 160 °C aanbevolen. Het buigen moet gebeuren op een stabiel, rechthoekig object, bijvoorbeeld een gewatteerde doos.

Bevestig de plaat eerst met klemmen aan de onderkant van de buigvorm, verwarm vervolgens het buigpunt langzaam en gelijkmatig en oefen lichte druk uit op het bovenste deel van de plaat. Buig de plexiglasplaat langzaam in de gewenste vorm. Kom niet te dicht bij de plaat met een haardroger: Plexiglas is brandbaar.

Het boren van het plexiglas

Boren in plexiglas is relatief eenvoudig als er een paar voorzorgsmaatregelen worden genomen. U moet een scherpe hout- of metaalboor gebruiken, beter, maar duurder, is een speciale acrylboor. Voor het boren moet het gebied rond het boorgat ook worden afgeplakt om krassen te voorkomen.

Het is belangrijk voor het boorproces om een lage snelheid te kiezen: de wrijvingswarmte die ontstaat kan het plexiglas doen smelten of, in het ergste geval, beginnen te branden.

Voor het boren kunt u ook een accuschroevendraaier gebruiken, waarmee u meestal zeer gevoelig de boorsnelheid en -kracht kunt bepalen. Bij het boren moet u niet te veel druk uitoefenen. Als u niet zeker bent van de rotatiesnelheid, kunt u de boorlocatie extra nat maken met een boorolie/watermengsel om oververhitting te voorkomen.

Dubbelwandige platen van plexiglas

Dubbelwandige platen zijn zeer populair voor de bouw van serres en kassen: door het opnemen van lucht hebben ze een goede isolerende werking en zijn ze toch transparant. Terwijl de meeste dubbelwandige platen van polycarbonaat of PVC zijn, kunnen ze natuurlijk ook van hoogwaardig plexiglas worden gemaakt.

De voordelen zijn een hogere transparantie en een grotere weerbestendigheid. Bovendien heeft plexiglas een sterkere geluids- en warmte-isolerende werking dan de andere twee materialen.

Testen of het plexiglas is

Wie reparaties wil uitvoeren aan voorwerpen die van kunststof zijn gemaakt, moet er eerst voor zorgen dat het materiaal identiek is: lijmen is bijvoorbeeld meestal gespecialiseerd in een bepaalde kunststof. Voor de identificatie wordt een chipmonster en observatie van het verbrandingsgedrag aanbevolen.

Schaaf met een scherp mes een smalle chip van het plastic af om te onderzoeken.
Steek de chip aan en let op de vlam
Als de chip knettert, met een geelachtige vlam, zoetige geur, zonder druipen en zonder brandende resten, is het plexiglas.