De topping-out ceremonie wordt traditioneel gevierd als de ruwbouw klaar is. We doen het niet vaak in Nederland, maar waarom eigenlijk niet? En zouden we het niet wat vaker moeten doen. We geven je handige tips over hoe je een geslaagde topping-out ceremonie kunt organiseren en geven je veel interessante achtergrondkennis.

Wat is een topping-out ceremonie?

Eindelijk is het zover – het casco van het gebouw is af. Leg het gereedschap weg, klop het stof van je kleren – en geniet samen met de werklui, helpers en familie van wat je bereikt hebt. De topping-out ceremonie is een van de mooiste tradities in het avontuur van het bouwen van een huis: zodra het dakgebint klaar is – d.w.z. het toekomstige huis heeft zijn vorm en hoogte – vier je de mijlpaal. Sinds de 14de eeuw markeert de topping-out ceremonie een belangrijke stap in de bouw en versterkt tegelijk het contact tussen alle betrokkenen.

Bij de topping-out ceremonie bedanken de bouwers alle handwerkslieden en helpers op het casco van het gebouw voor hun werk, en kopen ze eten en drinken. Dus betaalt de bouwer. Ook al is het bouwen van een huis toch al een financieel huzarenstukje: beknibbel nu niet! Goede humor en waardering maken het werk voor iedereen gemakkelijker. Bovendien kunnen problemen vaak harmonieuzer opgelost worden. Overigens: Onkosten worden als bijkomende bouwkosten beschouwd en kunnen meestal voor belastingdoeleinden gebruikt worden. Het loont dus om bonnetjes te verzamelen.

Wie zet de topping-out krans op?

Het belangrijkste is echter de topping-out krans. Versierd met kleurige linten wordt hij door de timmerman aan het dakgebint bevestigd. In sommige streken wordt in plaats van de krans een boompje aan de rand bevestigd. Na afloop houdt de timmerman een toespraak waarin hij zijn dank uitspreekt, en drinkt een borrel schnaps op de gezondheid van de huiseigenaren. Meestal wordt het glas daarna op de grond gegooid – als het versplintert, ligt er een positieve toekomst voor het huis in het verschiet.

Moet je een topping-out ceremonie houden?

Zeker, het is niet verplicht om een topping-out ceremonie te vieren. Maar als je dat niet doet, mis je misschien een unieke kans om je woningbouw een passende omgeving te geven als een bijzondere gebeurtenis. Tenslotte bouw je een huis meestal maar één keer in je leven, en feestvieren met vrienden en kennissen is leuk. De topping-out ceremonie markeert een belangrijk punt in het bouwproces. Mocht je overwegen om al dan niet een topping-out ceremonie te vieren, bedenk dan dat deze viering een dankbetuiging is voor de vele toegewijde ambachtslieden die aan je schelp gewerkt hebben. Bovendien cultiveer je met de topping-out ceremonie een mooie traditie, die door alle betrokkenen zeker gewaardeerd zal worden. Het is ook de ideale gelegenheid om je toekomstige buren te leren kennen. Ook als je “slechts” een prefab huis bouwt, is het de moeite waard dit feest te vieren.

Bereid de topping-out ceremonie vakkundig voor en organiseer hem

Het is het beste om twee tot drie weken van tevoren met de voorbereidingen te beginnen, zodat er aan het eind geen haast is. Bepaalde aspecten van de organisatie hangen af van de tijd van het jaar. In de winter kan een verwarmingsmantel een goed idee zijn – warme dranken zijn ook goed. In de zomer, daarentegen, zijn de mensen blij met verkoeling. Neem dus koele drankjes mee of denk erover om een koelkast of vriezer ter plaatse te hebben.

Checklist voor de voorbereiding van de topping-out ceremonie

Om er zeker van te zijn dat je niets vergeet en dat de toppingsceremonie een compleet succes wordt, toont het volgende overzicht alles wat je vóór de ceremonie moet doen of halen:

  • Ga aan de hand van de huidige Corona richtlijnen na of en onder welke voorwaarden bijeenkomsten zijn toegestaan.
    Zet de datum vast.
  • Nodig handwerkslieden en helpers uit de ruwbouw uit – ook die pas later aan het werk gaan.
  • Informeer de architect, de bouwopzichter, het personeel van de bouwdienst, de burgemeester en de pastoor. Vergeet buren, vrienden, ouders, familieleden en geldschieters niet.
  • Als bouwer lever je gewoonlijk de topping-out krans. Je kunt het zelf maken met rijshout, draad en kleurige linten, of het laten maken in een bloemenwinkel of het online bestellen.
  • Je kunt de toefkrans het beste een paar dagen voor het gebruik klaarleggen, zodat de groene takken nog vers zijn.
    Organiseer zitkussens, biertafels en banken.
  • Een paviljoen of biertent maakt je minder afhankelijk van slecht weer.
  • Een mobiel toilet is een goed idee als er geen andere plaats in de buurt is om heen te gaan.
    Koop papieren tafelkleden, servetten, kaarsen, papieren bekers en borden, vuilniszakken en wc-papier.
  • Organiseer muziek (Bluetooth luidsprekers, DJ of band).
    Voorzie bier, wijn, champagne en schnaps en vul aan met frisdranken, water en sappen.
  • Bestel bij een traiteur worst/kaas schotels, gehaktbrood, worstjes of gebraad (en vegetarische alternatieven), koop brood.
  • Als je zelf voor je gasten wilt zorgen: koop de ingrediënten op tijd.
  • Organiseer bestek, leen het eventueel van vrienden of gespecialiseerde bedrijven.
  • Haal of maak tafeldecoraties die bij het thema van het huis passen.
  • Leen potten voor de laatste koffie van vrienden of pak de koffiemachine.
  • Neem koffiekopjes, suiker, zoetstof, melk en lepels om te roeren.
  • Zoek ventilatorkachels, afdekzeilen en verlichting.
  • Maak gevarenplekken op de bouwplaats onschadelijk.
  • Neem een paar foto’s mee van het bouwproces.

Wie wordt uitgenodigd voor de topping-out ceremonie?

Iedereen die het “Nieuw Thuis” project steunt kan meedoen aan de vieringen. Hiertoe behoren de metselaar, dakwerker, loodgieter en vertegenwoordiger van de huizenbouwer, maar ook de architect, bouwopzichter, notaris, de contactpersoon bij de bouwdienst en, in kleinere gemeenten, misschien zelfs de burgemeester. Luisteren je vrienden, ouders en familieleden met verrukte aandacht naar alle anekdotes over de bouwplaats of pakken ze zelfs zelf het gereedschap op? Dan moeten ze zeker op het feest zijn! Neem afscheid van oude buren en toost op een goede co-existentie met de nieuwe.

Wanneer vier je de topping-out ceremonie?

Voor een goede planning van de topping-out ceremonie vraag je de architect of de bouwheer wanneer de dakspanten klaar zullen zijn, want dat is de gebruikelijke en traditionele tijd voor de topping-out ceremonie. Het is echter ook mogelijk om de topping-out ceremonie te vieren nadat het dak bedekt is en de voordeur en de ramen geplaatst zijn. In dit geval heet het een verzegelingsceremonie. In alle gevallen wordt de viering traditioneel op een werkdag gehouden, zodat de ambachtslieden niet in hun vrije tijd hoeven te komen.

Waar vier je de topping-out ceremonie?

Natuurlijk, waar de reden voor de viering is: op de bouwplaats. Als het regent of koud is, kun je na de topping-out ceremonie met je gasten in de schelp van het gebouw gaan zitten. Hang de dag tevoren dekzeilen voor de raam- en deuropeningen om tocht te voorkomen, en zet een ventilatorkachel aan op de ochtend van de viering. Als dat te ongemakkelijk is, verplaats je het gezelschap naar een herberg in de buurt.

Dit is hoe de topping-out ceremonie typisch in zijn werk gaat
Eerst verwelkomt de bouwer zijn gasten. Het is gebruikelijk dat hij de laatste spijker in het hout mag slaan – en moet spottende opmerkingen verwachten als die scheef in het hout blijft steken.

De timmerlieden bevestigen het boompje, de krans of de kroon aan het dak. Het is de taak van de bouwer om het groen te organiseren en het vooraf met kleurige linten te versieren.

Vanaf het dak houdt de meester timmerman of een gezel de topping-out speech. Dit is een rijmpje dat zegeningen en geluk moet schenken – dus is deze viering niet alleen een bedankje aan alle begeleiders, maar tegelijk ook de doop van het huis. Als je creatief bent, kun je als bouwer je eigen topping-rijmpje bedenken. Goed beproefde kun je ook op het Internet vinden. Tijdens zijn toespraak brengt de timmerman een toast uit op degenen die onder hem staan – meestal met een glas wijn of schnaps. Tenslotte slingert hij het lege vat op de vloer of tegen de muur. De scherven worden verondersteld geluk te brengen – net als het lawaai. Vroeger geloofde men dat het lawaai boze geesten verdreef.

Ook vandaag maakt muziek deel uit van een geslaagde topping-out ceremonie: misschien zingen de werklui een lied. Ook de clubband of een band brengt de gasten in de stemming. De priester, architect of je ouders willen misschien een paar woorden zeggen. En natuurlijk wordt er een beroep op je gedaan: in een korte (!) toespraak overloop je de fase die leidde tot de oprichting van de ruwbouw, je bedankt iedereen en je nodigt uit tot eten en drinken – de zogenaamde “Richtschmaus”.

De laatste spijker erin hameren

Het is traditie dat de bouwer zelf de laatste spijker slaat. Maar timmerlieden maken er een grapje van het proces te saboteren – bijvoorbeeld door de bouwer een ongeschikte hamer te geven. Soms moet hij een speciale timmermansspijker gebruiken, de “rattenstaart”, of is het voorgeboorde gat te klein. Voor elke hamerslag die nodig is, moet de bouwer een rondje schnaps of bier betalen, en als de erin geslagen spijker uiteindelijk krom is, moet hij als “straf” extra rondjes betalen.

Gierige bouwers

Timmerlieden en andere ambachtslieden zijn vaak erg traditiebewust en houden oude gebruiken nauwgezet in stand. Als de bouwer te gierig was of zelfs helemaal geen topping-out ceremonie organiseerde, moet hij van deze ambachtslieden “strafmaatregelen” verwachten. In plaats van een topping-boom, bijvoorbeeld, kan de timmerman een kale boom of een stalen bezem opzetten en er flessen of zoutpinnen aan hangen. Een nog draconischer straf is dat de werklui een gat in een lege fles maken en die in de gevel wentelen. De wind produceert dan een jammerend gehuil om de vrek aan zijn faux pas te herinneren.

Andere festivals, gebruiken en tradities die met huizenbouw te maken hebben
Een huis bouwen is een groot avontuur voor alle bouwers en wordt gevierd met verschillende festivals en gebruiken. Sommige vieringen zijn gebaseerd op eeuwenoude tradities.

Baanbrekend

Het begin van de bouw wordt meestal gevierd met een grond-breekceremonie. Vroeger was het nog gebruikelijk om met spade en schop te werken. Tegenwoordig dient het gebruik alleen nog als een symbolische handeling. Indien mogelijk vond de grondleggingsceremonie op een zaterdag plaats, zodat de mensen de zondag daarop konden bijkomen van de viering. Bij openbare projecten is het gebruikelijk dat beroemdheden of functionarissen zoals de burgemeester deze symbolische handeling verrichten. Vaak zijn er meerdere verantwoordelijken tegelijk bij betrokken.

Het leggen van de eerste steen

Het leggen van de eerste steen is ook een gewoonte bij het begin van de bouw en wordt al in de Bijbel vermeld. De eerste steen is meestal een steen die nog zichtbaar is nadat de bouw voltooid is. De steen is meestal hol en wordt gevuld met een capsule, die bijvoorbeeld hedendaags bewijsmateriaal bevat, zoals dagbladen of symbolische voorwerpen. Soms is alleen de datum van het leggen van de eerste steen in de steen gekerfd.

Een boom opzetten

In het verleden werden bomen geplant om belangrijke gebeurtenissen te markeren, zoals het sluiten van de vrede. Maar ook privé- en familiehoogtepunten werden op deze manier gemarkeerd. In de 19de eeuw was het traditie om bij de bouw van een huis een huisboom te planten. Het was bedoeld als souvenir en symbool en tegelijk om het huis en zijn bewoners te beschermen. Denk echter van tevoren goed na over de plaats waar je de kamerboom wilt planten. Na verloop van tijd zal het schaduwen werpen en zo veel licht wegnemen. Plant je boom ook niet te dicht bij het huis. Vaak aangeplante bomen zijn appelbomen, lindebomen, esdoorns of de sierkers.