Lees onze tips en aanbevelingen om de juiste werkhandschoenen te kiezen, en lees alles over onze favoriete werkhandschoenen.
Er is niets zo bevredigend als het gevoel dat je krijgt als je een thuisproject met je eigen twee handen hebt overwonnen. Wat niet zo prettig is, zijn handen die ontsierd worden door blaren, schrammen en splinters. Een goed paar werkhandschoenen helpt je om zware klussen te klaren zonder die pijnlijke herinneringen aan je dagtaak te moeten ondergaan. Dus of je taak nu zo eenvoudig is als het verplaatsen van sneeuw en doorweekte bladeren van je looppad of zo ingewikkeld als het bouwen van een nieuw dek, ga niet aan de slag zonder je handen te beschermen.
De juiste werkhandschoenen kiezen kan een uitdaging zijn – vandaar deze handige gids waarin alles staat wat je moet weten om het juiste paar te vinden. Hieronder vind je ook informatie over onze favoriete handschoenen:
Beste overal: Werkhandschoenen Heren (klus & tuin)
Beste voor zwaar werk: Hygostar werkhandschoen Black Ace
Beste voor kleine klussen: Werkhandschoenen Safety Jogger
Belangrijke overwegingen bij het kiezen van de juiste werkhandschoenen
Materiaal is de belangrijkste zorg. Verschillende werkhandschoenen zijn van verschillende materialen gemaakt, elk geschikt voor verschillende taken en klussen. In feite loont het vaak de moeite om een verscheidenheid aan werkhandschoenen te bezitten, zodat je allerlei projecten rond het huis en op het erf kunt aanpakken. Hier zie je hoe de mogelijkheden zich tot elkaar verhouden:
Volledig leer: Bij zware klussen, zoals metaalbewerking, zagen van timmerhout, hanteren van zeer hete of zeer koude voorwerpen, of het aanpakken van elektrische reparaties of installaties, hebben je handen de bescherming nodig van werkhandschoenen die helemaal van leer zijn. Geheel leren handschoenen isoleren uitstekend tegen temperatuurextremen, vangen kleine elektrische schokken op, zijn bestand tegen perforaties, beschermen tegen schuren en snijden, en houden verf, olie en chemicaliën van je huid. Ze zijn het vaakst gemaakt van runderleder, hoewel je ook handschoenen in varkens- en schapenleer vindt. Er zijn ook twee basiscategorieën leren handschoenen. Er is splitleer, dat het zwaarst belast wordt en het best bestand is tegen water en andere vloeistoffen, en er is nerfleer, dat zachter en gladder is en je wat meer beweeglijkheid geeft.
Lederen handpalm: Deze handschoenen hebben natuurlijk of synthetisch leer over de palm en vingers, maar zware stof rond de rug van de hand. Ze laten je handen gemakkelijker bewegen dan volledig leren handschoenen, maar je krijgt toch een goede bescherming tegen blaren, temperatuurextremen en schaafwonden bij minder veeleisende taken zoals hout verplaatsen, tuinwerk, het gebruik van elektrisch gereedschap, of eenvoudige bouwklussen.
Canvas: Met canvas handschoenen, gemaakt van zwaar katoen of een mengsel van zwaar katoen en polyester, kun je je vingers en handpalmen gemakkelijk buigen en strekken, terwijl ze bescherming bieden tegen blaren, kleine schaafwonden, en hete of koude oppervlakken. Ze zijn geschikt voor tuinwerk, het mengen en gieten van beton, eenvoudige timmerreparaties, en het harken van bladeren. Veel canvas werkhandschoenen hebben kleine rubberachtige stippen over de handpalmen voor extra grip.
Gebreide: Lichtgewicht gebreide werkhandschoenen, meestal gemaakt van katoen of een katoen/poly mengsel, zijn zeer rekbaar om comfortabel te dragen. Deze handschoenen zijn handig bij het schilderen, licht tuinwerk, en het uitvoeren van eenvoudige huishoudelijke reparaties. Ze helpen blaren of kleine schaafwonden voorkomen, maar bieden niet de robuuste bescherming van leren of canvas handschoenen.
Latex en nitril: Latex en zijn synthetische versie, nitril (geschikt voor mensen met een latex allergie), zijn heel licht en laten gemakkelijk beweging van vingers en handpalmen toe. Beide materialen bieden ook een licht kleverige grip die het gemakkelijker maakt zich vast te houden op natte of gladde oppervlakken. Geen van beide biedt echter erg goede bescherming tegen blaren of schaafwonden, dus ze zijn het meest geschikt voor rommelige maar gemakkelijk aan te raken klusjes als schilderen, onkruid trekken, planten in potten zetten, of werken met mogelijk irriterende schoonmaakmiddelen.
Andere kenmerken om rekening mee te houden
Nu je de belangrijkste materiaalkwesties begrijpt, kun je bij de keuze van werkhandschoenen ook de volgende andere kenmerken in overweging nemen.
Manchetten: De meeste canvas werkhandschoenen hebben een gebreid of rubberachtig getailleerd manchet dat helpt vocht en vuil buiten te houden. Zware werkhandschoenen van leer hebben vaak een open manchet, waardoor je de handschoenen gemakkelijk aan en uit kunt trekken. Lichtere leren handschoenen hebben meestal een open manchet met een beetje elastiek dat rond de basis van de handpalm loopt, wat bescherming biedt tegen vocht, zaagsel, vuil en ander vuil, terwijl je de handschoenen toch gemakkelijk kunt uittrekken.
Coating: Stoffen handschoenen met een coating van nitril of polyurethaan over de palm en vingers zijn uitstekend geschikt voor modderige tuinierprojecten, schilderen en licht tuinwerk.
Padding: Leren handschoenen met extra polstering in de handpalmen zijn een must bij werk waarbij de handen veel trillingen of schokken ondergaan, zoals langdurig hameren, het gebruik van een kettingzaag, graven door harde of rotsachtige grond, of het gebruik van een drilboor of een soortgelijk gereedschap. De bekleding helpt schokgolven op te vangen die anders tot pols- of handblessures kunnen leiden, waaronder carpaal tunnel syndroom.
De juiste maat kiezen
Werkhandschoenen die te strak zitten zijn oncomfortabel en laten geen volledige bewegingsvrijheid toe. Handschoenen die te los zitten glijden en schuiven, wat behalve vervelend ook gevaarlijk kan zijn. Idealiter moeten je handschoenen goed om de vingers en de handpalm passen zonder te knellen, te wrijven of te knellen.
De meeste werkhandschoenen zijn er in een reeks maten-typisch klein, middelgroot, groot, en extra-groot. Deze maten komen overeen met de maat over je handpalm aan de basis van je vingers, zonder de duim mee te rekenen. Maten zijn echter niet standaard, dus zorg ervoor dat je je hand opmeet en de beschrijving van de fabrikant van zijn maatvoering dubbel controleert.
Onze beste werkhandschoenen
1. Werkhandschoenen Heren (klus & tuin)
De werkhandschoenen bieden stevige bescherming, comfort en flexibiliteit, en kunnen je helpen bij tal van klussen in de tuin, timmerwerk en auto-onderdelen. De handpalmen van stevig kunstleer bieden uitstekende bescherming zonder stijf te worden of te krimpen als ze nat worden. De rugzijde van de handschoenen is van spandex met extra voering over de knokkels, en de vingertoppen hebben touchscreen-compatibele kunstleren patches zodat je je gadget kunt gebruiken als dat nodig is. De manchetten met vleugelriempjes houden de handschoenen goed vast, zelfs in natte of vuile omstandigheden.
2. Hygostar werkhandschoen Black Ace
De Hygostar Werkhandschoenen, gemaakt van 100% echt nerfleer, beschermen je handen bij zware klussen als houtbewerking, landschapsarchitectuur, metaalbewerking en elektrische projecten. Een extra leren lap over de palm geeft superieure grip en absorbeert schokken en trillingen. Alle naden – dubbel gestikt voor duurzaamheid – zijn van de handpalm weggestikt om schuren en huidirritatie te verminderen. De manchetten zijn voorzien van een strook elastiek om ze goed en comfortabel te laten aansluiten, zonder te verschuiven of glijden. Deze handschoenen zijn perforatie-, snij- en scheurbestendig, en bieden matige weerstand tegen olie of andere vloeistoffen.
3. Werkhandschoenen Safety Jogger
De lichte en ademende G&F Werkhandschoenen van Natuurlijk Katoen, gemaakt van 100% katoen, bieden basisbescherming tegen blaren en rommelige stoffen bij je schilder-, schoonmaak-, tuinier-, of huisreparatieproject. Deze handschoenen hebben een nauwsluitend gebreid manchet dat op zijn plaats blijft zonder je bewegingsvrijheid te beperken, terwijl de in de stof geïntegreerde dubbelzijdige latex delen je helpen een stevige greep te krijgen.