Je stapt uit de douche en ziet je hand niet meer voor je ogen. Eerste reflex: open de badkamerdeur. Maar doe je jezelf daarmee geen slechte dienst? Hoe lucht je een badkamer goed? Hoe voorkom je schimmelvorming in je badkamer? En hoe doe je dat als de badkamer geen raam heeft? We hebben de meest effectieve tips voor je op een rijtje gezet.
Hoe kan ik de badkamer goed ventileren?
De badkamer is een van de kamers in je huis die het meest vatbaar zijn voor schimmel. Dat komt omdat de luchtvochtigheid er van nature erg hoog is – vooral direct na het douchen of baden kan het meer dan 80 procent zijn. De optimale luchtvochtigheid in de badkamer bij een kamertemperatuur van 20 tot 23 graden Celsius is tussen 50 en 70 procent, en je kunt hem gemakkelijk in de gaten houden met een app.
Als verschillende bewoners van een huishouden op verschillende tijdstippen van de dag veel waterdamp produceren, dan heeft de badkamer, en dus je hele huis, een permanent vochtigheidsprobleem dat kan uitgroeien tot een enorm schimmelprobleem. De belangrijke eerste stap om schimmel te vermijden is dus: juiste ventilatie.
Ventileer goed in een badkamer met een raam
Tip 1: Timing is belangrijk
Zet, voor je de badkamerdeur opent, het raam wijd open. Laat het grootste deel van de douchestoom door het raam ontsnappen en open dan pas definitief de deur. Dit betekent natuurlijk niet dat je in de badkamer moet blijven staan tot de luchtvochtigheid genormaliseerd is. We raden aan meteen na het douchen het raam te openen, de handdoek over de radiator te leggen en snel de badkamer te verlaten. Na ongeveer vijf minuten zou de badkamer ontvochtigd moeten zijn en kun je de deur weer open laten. Als het venster een venster van normale grootte is. Als je een klein raam of een dakraam hebt, kan het langer duren. Belangrijk aandachtspunt: Als je condens op de tegels, meubels, spiegel of raam opmerkt, is het beter het raam nog vijf minuten open te laten.
Tip 2: Verlucht eerst de kamer en ventileer dan kruislings.
Na ongeveer tien minuten moet de waterdamp in de badkamer verspreid zijn – maar dit betekent nog niet dat de vochtigheidsgraad tot een aanvaardbaar peil is gedaald. Als je het venster sluit, stijgt het niveau weer. Daarom is na schokventilatie een rondje kruisventilatie op zijn plaats. Laat de badkamerdeur open en zet minstens één naar de badkamer gericht raam open. Vergeet niet de deuren en, indien nodig, de ramen van stoppen te voorzien om te voorkomen dat ze tijdens de tocht dichtslaan. Na ongeveer vijf, liefst zeven minuten kun je de ramen weer sluiten. Waarom lag er de hele tijd een handdoek op de radiator? Dit is een energiebesparende tip om te voorkomen dat de radiator afkoelt – goed voor het milieu en voor je portemonnee.
Tip 3: Lucht de badkamer dagelijks
In je dagelijkse ventilatieroutine vergeet je gemakkelijk de badkamer – tot groot genoegen van de schimmelsporen. Want als de badkamer de hele dag gebruikt wordt, moet hij verschillende keren gelucht worden. In de zomer, heel vroeg in de ochtend en heel laat in de avond gedurende ongeveer 20 minuten. In de winter daarentegen is vijf tot tien minuten voldoende, tweemaal per dag en bij voorkeur als gecombineerde duw- en kruisventilatie. Het verschil in ventilatiegedrag in de verschillende seizoenen heeft te maken met de hoeveelheid vocht die de verse lucht kan opnemen. Na het douchen of baden moet echter in elk seizoen extra geventileerd worden. Ook als het regent.
Juiste ventilatie in een badkamer zonder ramen
Tip 1: Een goed ventilatiesysteem
Een goed, sterk ventilatiesysteem is een onmisbare partner in de strijd tegen schimmel in een badkamer zonder ramen. Als het met de hand bediend wordt, moet je de ventilatie aanzetten voor je in de douche of het bad stapt en controleren of de badkamer echt droog is voor je het uitschakelt. Moderne gedecentraliseerde woonkamerventilatiesystemen gaan automatisch aan en gaan weer uit als het werk gedaan is. Als je je badkamer verbouwt, is het raadzaam de ventilatie los te koppelen van het licht in de badkamer en het op twee aparte schakelaars te zetten. De verluchting heeft geen licht nodig om haar werk te doen, ze kan het ook in het donker. Dit bespaart je energie en geld. Zodra de ventilatie luider wordt, is het tijd om hem grondig schoon te maken.
Tip 2: Gebruik de andere ramen voor ventilatie van de badkamer
Als het ventilatiesysteem in je badkamer zonder ramen niet voldoende is, of als je er misschien helemaal geen hebt, dan zit er niets anders op dan de deur te gebruiken om het vocht uit de badkamer te krijgen. Je moet dan precies doen wat je niet moet doen: de badkamerdeur onmiddellijk na het douchen openen en meteen daarna alle ramen openzetten. Zet de ramen en de deuren vast met stoppers om te voorkomen dat ze dichtslaan. Na tien minuten sluit je de ramen weer – en open ze een half uur later weer voor tien minuten. Het is het beste om dit twee of zelfs drie keer te doen. In dit geval moet je ook een ontvochtiger kopen.
Tip 3: Plaats meubels op de juiste manier
In een badkamer zonder raam is het nog belangrijker dan in een badkamer met raam dat de badkamermeubels niet aan de buitenmuren worden geplaatst of opgehangen, maar alleen aan de binnenmuren. En dat ze op vijf centimeter afstand van de muur staan. Als het onvermijdelijk is dat het badkamermeubel tegen een buitenmuur staat, zorg er dan voor dat de ruimte tussen de muur en het meubel groot genoeg is om je hand en een doek ertussen te laten passen. Want dan moet je na het douchen regelmatig het condenswater erachter verwijderen.
De badkamer luchten: vermijd deze fouten
De reflexmatige actie om de badkamerdeur voor het raam te openen is funest voor de luchtvochtigheid in je huis. Dit verdeelt de vochtigheid in alle hoeken van de kamer. Dit kan helpen om het binnenklimaat aangenamer te maken in een flat met een te lage luchtvochtigheid. In alle andere gevallen verhoogt het echter het risico van schimmelgroei.
Het is ook een fatale fout te lang te wachten met het luchten van de kamer na het douchen. Want als de lucht in de badkamer met alle waterdamp is afgekoeld voordat de vochtigheid heeft kunnen ontsnappen, zet het water zich vast op tegels, meubels en vensterruiten. Helaas droogt dit dan maar heel langzaam weer op, en het risico van schimmel neemt onevenredig snel toe. De enige manier om schimmel te voorkomen is een doek te gebruiken, alles droog te vegen en tegelijk heel goed te ventileren.
Tips voor een goede ventilatie in de hele flat
De luchtvochtigheid in een flat is van cruciaal belang voor ons welzijn. Om de luchtvochtigheid in een optimaal evenwicht te houden en ook de verspreiding van virussen te verminderen, raden we je aan een digitale hygrometer te kopen. Daarmee weet je op elk moment hoe de luchtkwaliteit in je huis is. De volgende tips voor een goede ventilatie zullen je helpen:
- Je moet je huis drie tot vier keer per dag vijf tot zeven minuten ventileren – op voorwaarde dat er iemand thuis is en die niet aan acute hooikoorts lijdt. Tijdens het pollenseizoen is het raadzaam heel vroeg in de ochtend en heel laat in de avond te ventileren om de pollenconcentratie in huis zo laag mogelijk te houden. Voor mensen met een allergie kan een luchtzuiveraar dus helpen om de luchtvochtigheid en het aantal pollen in de lucht op aanvaardbare niveaus te houden.
- Zet alle ramen wijd open. Het kantelen van de ramen doet niets om de vochtigheid te verminderen.
- Na het douchen en na het koken moet je een rondje shock-airing en daarna cross-airing plannen. ’s Avonds, voor het slapen gaan, zorgt de frisse lucht voor een rustgevende slaap.