Een ochtend verfrissing voor een goed begin van de dag, de nodige wasbeurt na het sporten of tuinieren en puur badplezier voor de kleintjes: Onder de douche reinigen wij niet alleen ons lichaam, maar zoeken wij ook een ontspannend moment om tot rust te komen. Om ervoor te zorgen dat we ons comfortabel kunnen bewegen, speelt de grootte van de douchebak een doorslaggevende rol bij de inrichting van de badkamer. Zowel de structurele voorwaarden als uw persoonlijke ideeën bepalen de keuze: Hoe lang mag het zijn? Gebruik je het ook als bad voor de kinderen? Is drempelvrij gebruik een prioriteit?

Welke maat douchebak past in mijn badkamer?

Fabrikanten bieden tal van varianten aan in termen van grootte en vorm om te voldoen aan de eisen voor de afmetingen van het juiste model voor uw douche. Belangrijke overwegingen voor het bepalen van de voetafdruk zijn niet alleen lengte, breedte en diepte, maar ook de plaats van de afvoer, de richting van in- en uitgang, en de richting van de deuropening. In principe geldt: hoe groter de douche, hoe comfortabeler het is om er elke dag in te douchen. Maar hoe kan deze wens in een kleine badkamer worden vervuld? Dankzij de prachtige variëteit, vindt u het juiste product voor uw ruimte, in deze gids zullen wij u helpen!

Grootte van de douchebak: welke opties zijn er eigenlijk?

De grootte en vorm van uw nieuwe douchebak zal in eerste instantie gebaseerd zijn op de plattegrond en de beschikbare ruimte in uw badkamer. Vaak is een hoekje naast de badkuip of een kleine nis achter de deur een goede keuze. Als het aantal vierkante meters geen doorslaggevend criterium is, nestelt de douchebak zich elegant voor de lange wand of vrijstaand in de ruimte. De twee basisvormen verschillen in vierkant en rechthoekig, op basis waarvan verdere opties ontstaan met afgeschuinde randen of stijlvolle rondingen van de douchebak.

De meest populaire vorm voor douchebakken is de speciale rechthoek, het vierkant. Flexibel in gebruik, zowel geschikt voor hoeken of nissen als voor plaatsing aan de zijkant tegen de muur. De afmetingen variëren van 70 x 70 cm tot 150 x 150 cm. Bovendien slaat de rechthoekige versie zowel in grote als in kleine ruimten een goed figuur en is zij met name voor smalle badkamers de juiste keuze. Hier kunt u flexibel kiezen tussen een ruimtebesparend basisoppervlak van 90 x 60 cm tot een enorme douchebak van 200 x 100 cm. In het algemeen bieden de fabrikanten in hun douchebakafmetingen een lengte van 70 tot 200 cm en een breedte van 60 tot 180 cm aan. De standaardafmeting is 90 x 90 cm, maar de volgende afmetingen voor douchebakken blijken vaak gevraagd te zijn:

80 x 80 cm
90 x 75 cm
90 x 90 cm
100 x 100 cm
120 x 90 cm

Diep of hoog: de juiste ingang kiezen

De diepte van een douchebak is al even gevarieerd. Van ultradiep tot enkeldiep, de keuze is enorm en biedt de optimale oplossing voor elke smaak en elke behoefte. Wij maken onderscheid tussen vier maten:

Hoge schort: 22 – 35 cm
Lage schort: 5 – 18 cm
Super plat zonder schort: 2,5 – 4,5 cm
Vloer niveau: 0 – 2 cm

Elke variant vervult zijn eigen doel en is geschikt voor verschillende eisen. Het ontwerp met een hoge rok kan prachtig worden gebruikt als een klein badje voor uw kinderen. Heb je een huisdier? Dit familielid kan ook moeiteloos in het diepe model worden gedoucht. En als het werk gedaan is, kunt u zelf een ontspannend voetbad nemen in de beker. Een laag schort biedt soortgelijke voordelen, maar de vulhoeveelheid water is kleiner. Bovendien maakt het ontwerp het u gemakkelijker om in en uit te stappen.

Vlakke douchebakken zijn bijzonder geschikt voor lage inbouwhoogten, die vaak voorkomen bij de renovatie van oude gebouwen. Zij worden beschouwd als een tussenniveau tussen de klassieke, diepe variant met schort en het gelijkvloerse element. Ze kunnen staand op de vloer, gedeeltelijk verzonken of vlak met de vloer worden geïnstalleerd. De exacte inbouwhoogte hangt zowel af van de binnendiepte van het gekozen model als van hoe diep de afvoer kan worden verzonken. Het supervlakke ontwerp zonder rok maakt het gemakkelijk om de natte ruimte te gebruiken. De minimale rand zorgt voor veiligheid bij het instappen in het bad en is ook belangrijk voor een op de leeftijd afgestemde badkamerplanning. Het creëert ook visuele hoogtepunten, omdat de ruimte groter lijkt door de vloeiende overgang, vooral in combinatie met een douchecabine met glas.

Absolute toegankelijkheid wordt geboden door de gelijkvloerse uitbreiding. De drempelloze constructie zonder struikelrisico’s vindt tegenwoordig steeds vaker zijn weg naar badkamers, omdat ze wordt beschouwd als een op de toekomst gerichte moderniseringsmaatregel. Mensen met een beperkte mobiliteit kunnen gemakkelijk gebruik maken van de vlakke douchebak, en ook rolstoelgebruikers hebben geen problemen om door de ruimte te komen. Als u een douchebak gebruikt in plaats van tegels, profiteert u van een naadloze afwerking, zodat u de smalle inkepingen niet hoeft schoon te maken. Bovendien is er geen vochtschade en hoeft u de vloer niet te verlagen voor afwatering.

Belangrijk: In een barrièrevrije badkamer is een maximale diepte van 2 cm tot het aangrenzende vloeroppervlak toegestaan!

Afmetingen douche: Hoogte

Geschiktheid en voordelen van de respectieve douchebakafmetingen

22 – 35 cm: Kinderen in bad doen, huisdieren douchen, een voetbad nemen

5 – 18 cm: Gemakkelijk in- en uitstappen, voetbad, bad voor kleine kinderen, douche voor huisdieren

2,5 – 4,5 cm: Ideaal voor oude gebouwen met geringe inbouwhoogte, installatie op de vloer, gedeeltelijk verzonken of gelijk met de vloer, veilig gebruik, aangepast aan de leeftijd, royale uitstraling

0 – 2 cm: Barrièrevrij, drempelvrij, ideaal voor rolstoelgebruikers, gemakkelijk te reinigen zonder voegen, moeiteloze installatie zonder de vloer te verlagen

De perfecte douchebakmaat voor elke badkamersituatie

Elke badkamer is anders. Daarom zijn er veel verschillende situaties die de keuze van de juiste douchebak beïnvloeden. Hoe gebruik ik de beperkte ruimte in een kleine badkamer? Of wat doe ik met het schuine dak? Hoe kom ik makkelijk onder de douche met een rolstoel? Leer belangrijke tips over de meest voorkomende omstandigheden voor het installeren van de beker en vind het ideale model voor uw behoeften.

Kleine maar mooie douchebakken

Doucheoplossingen voor badkamers met beperkte ruimte zijn vooral gevraagd in oudere gebouwen. Elke centimeter telt bij de inrichting van uw persoonlijke oase van welzijn. De kunst, en tegelijkertijd de uitdaging, is om alle belangrijke sanitaire elementen in te plannen en toch voldoende bewegingsvrijheid te bieden. We bewegen ons immers voortdurend in de badkamer, vooral in de doucheruimte: ons lichaam drogen, onze ellebogen spreiden, naar de shampoo reiken of ons haar stylen – we zijn altijd actief en willen dat natuurlijk onbeperkt kunnen doen. Let daarom op de minimumafmetingen, deze zijn onontbeerlijk voor een comfortabel gebruik en moeten zo goed mogelijk als leidraad dienen, zelfs in beperkte ruimten. Voor de douchebak is een vloeroppervlak van ten minste 80 x 80 cm vereist, voor de rechthoekige uitvoering 90 x 75 cm. Maar zelfs voor de kleinste badkamer kunnen fabrikanten de ideale oplossing vinden. Het kleinste vierkante model is verkrijgbaar in de afmetingen 70 x 70 cm, voor een smalle kamer is de rechthoek met 75 x 70 cm geschikt. U hebt ook de mogelijkheid om een speciale uitvoering van 65 cm of minder aan te schaffen, waarin altijd plaats is voor de doucheset.

Naast de afmetingen speelt ook de vorm van het bad een rol in een kleine badkamer, want vijfhoeken of kwartcirkelvormige douchebakken blijken absolute ruimtewonderen te zijn. In de regel is de basis vierkant, de afgeschuinde of afgeronde vorm schept ruimte en laat tegelijkertijd veel vrijheid voor uw bewegingen op de diagonaal. Een installatie op vloerniveau vergroot optisch de ruimte, omdat de drempelloze overgang zonder hoeken en randen de badkamer laat versmelten met de douche.

Voel je goed in een grote ruimte met de douchebak

In een grote badkamer hebt u de keuze uit een groot aantal afmetingen. Bedenk waar u de douche in de kamer wilt plaatsen en wat uw eisen zijn: Wilt u een eenvoudig model of een wellness tempel? Moet er ook plaats zijn voor twee personen? In principe moet een comfortabele douche een breedte van ten minste 100 cm hebben. Als u over meer ruimte beschikt, kunt u 110 of 120 cm plannen. Bewegingsvrijheid en voldoende ruimte voor verzorgingsproducten zijn immers uiterst belangrijke factoren voor een comfortabel gevoel. Ongeveer 50 procent van de Duitsers doucht graag samen, en maar liefst 60 procent gebruikt de natte cel om tijd met z’n tweeën door te brengen. Jij ook? Kies dan een model met een minimale douchelengte van 120 cm. Het is gemakkelijk om uw droom van wellness in de douche te verwezenlijken. Tegenwoordig strekt het gamma zich uit van stoombaden tot zijdouches en massagestralen. Een oppervlakte van 150 cm of meer is de perfecte plaats om te ontspannen.

Beperkt door schuine plafonds

Heeft uw badkamer een schuin dak? Het is een charmant detail, maar het is moeilijk te plannen als je de afmetingen op papier plant. Vraag hulp aan een loodgieter die u een reëel idee kan geven met 3-D visuals. Over het algemeen past een douchebak uitstekend in de asymmetrische hoek en kan vooral in een kleine badkamer de juiste oplossing zijn. Als u besluit de douche onder een helling te bouwen, zijn er enkele aspecten die u vooraf moet controleren en waarmee u tijdens de installatie rekening moet houden.

  • De minimumhoogte van een douche is 230 cm.
  • Door een plat model te gebruiken, wint u aan ruimte in de hoogte.
  • De minimumafstand tussen het hoofd en de helling bedraagt 25 cm.
  • Kunt u uw armen gemakkelijk buigen om uw haar te wassen?
  • De douchearmatuur heeft een wateraansluiting aan de muur nodig.
  • De douche is 20 cm boven het hoofd gemonteerd.
  • Welk douchescherm is geschikt? Heeft u een douchescherm op maat nodig?
  • Bescherm de muren tegen vocht met tegels.

Reken erop dat de tijd en de kosten iets hoger kunnen zijn dan een standaard plaatsing onder het rechte plafond. Het mooie en vooral individuele resultaat kan de moeite echter gemakkelijk goedmaken. En als de hoek van de helling het toelaat, kunt u zelfs een kleine zithoek of een praktische plank in de nis integreren.

Barrièrevrij doucheplezier

Een verlenging van de douchebak op vloerniveau maakt drempelloze toegang tot de douche mogelijk. Randen en badranden vormen een aanzienlijk obstakel, vooral voor rolstoelgebruikers, zodat een vlakke douche onontbeerlijk is voor een onbelemmerde en veilige toegang. Voor een barrièrevrije constructie zijn exacte minimale bewegingsruimten van 120 cm zowel in de lengte als in de breedte vastgesteld. Dit betekent dat er ook voldoende ruimte is voor een zorgassistent om de nodige ondersteuning te bieden. Bij de planning van het vloeroppervlak moet u ook rekening houden met een douchestoel. Rolstoelgebruikers hebben een ruimte van 150 x 150 cm nodig om zich zonder problemen in de douche te kunnen omdraaien. Om aan de afmetingen te voldoen, is het ook mogelijk een kleinere douchebak te kiezen en dit te compenseren met een open vormgeving of een volledig betegeld zijgedeelte. Zorg ervoor dat u geschikte, slipvaste tegelsoorten kiest.

Douchebak trend: glazen douchewand en open douchewand

Inloopdouches en douchecabines met glas: in steeds meer badkamers vindt u de hoogtepunten onder de douches. Geen wonder, want de trendy ontwerpen trekken de aandacht. De glazen cabine is zowel geschikt voor douchebakken op vloerhoogte als voor het model met een schort. Wat het ontwerp betreft, staan alle opties voor u open. Met of zonder frame, schuifdeur of draaideur, als complete douchecabine in de hoek of als enkel douchescherm aan de wand – bijna elke wens kan worden vervuld. Het transparante ontwerp vergroot de ruimte en komt daardoor vooral in kleine badkamers goed tot zijn recht. Er zijn slechts enkele grenzen aan de oppervlakte van de douchebak, bijna elke douchebakafmeting is denkbaar. U kunt deze scheidingswand zowel voor kleine als voor grote modellen krijgen. Voor de laatste is een inloopdouche het ideale ontwerp. Deze wordt gecreëerd in combinatie met een douchebak op grondniveau en heeft meestal een glazen cabine. De minimumbreedte van deze variant is 120 cm. Dit is een belangrijke factor om ervoor te zorgen dat het sproeiwater van de hoofd- of handdouche alleen op de vloer in de doucheruimte terechtkomt. Deze trend met een moderne look is dus bijzonder geschikt voor grote badkamers.

Afmetingen douche: Hoe meet ik de straal van mijn bad?

Om de juiste douchewand voor uw douchebak te vinden, hebt u de radius van het model nodig. Dit kan in een handomdraai berekend worden, zelfs de minder geoefende doe-het-zelvers onder ons kunnen dit in een handomdraai! Voordat u begint, moet u rekening houden met de volgende punten:

  • De beker zou al geïnstalleerd moeten zijn.
  • Het tegelwerk moet klaar zijn.
  • Demonteer de oude hut, indien aanwezig.
  • Bereken altijd de buitenmaat voor de vereiste afmetingen.
  • Alles gecontroleerd? Pak dan een duimstok en een blocnote en bepaal de straal volgens de vorm:
    • Vorm
    • Berekening van de straal
    • Vierkant
    • De straal wordt berekend door de breedte door de helft te delen.
    • Rechthoek
    • De helft van de breedte is de straal.
    • Meet de breedte van de cup (beenlengte) en trek daarvan de lengte van de rechthoekige korte zijde af (zijwandlengte). Het resultaat is de straal.

Kwart cirkel

Bepaal de totale breedte van het bad (beenlengte) en de lengte van de korte, rechte zijde, voordat deze overgaat in de ronding (zijwandlengte). Beenlengte min zijwandlengte is gelijk aan radius.

Halve cirkel

Bereken de straal door de breedte door de helft te delen.

Groter model = hogere kosten?

De aankoopprijs is een belangrijk criterium bij de keuze van een douchebak. U moet echter in de eerste plaats belang hechten aan het geschikte materiaal en de geschikte maat. Omdat u de douche niet zo snel weer zult vervangen, is het een investering op lange termijn, waarbij de een of andere euro meer het zeker waard is. Het merk is ook van invloed op de prijs van het model.

Afmetingen / Afmetingen douchebak

Prijs vanaf*

75 x 70 cm – 211 Euro

80 x 80 cm – 70 Euro

90 x 75 cm – 82 Euro

90 x 90 cm – 75 Euro

100 x 100 cm – 172 Euro

120 x 90 cm – 212 Euro

150 x 150 cm – 543 euro

200 x 100 cm – 882 euro

*Prijs kan variëren afhankelijk van materiaal, fabrikant en leverancier.