Meer licht, meer lucht, meer ruimte: vooral zolderkamers hebben hier vaak gebrek aan. Een oplossing kunnen dakvensters als balkons zijn. Lees hier wat dit precies is, hoe het werkt, wat de voor- en nadelen zijn en hoeveel dit enigszins afwijkende type dakloggia kost.

Wat is een dakvenster als een balkon?

Een dakvenster als balkon is een raamelement in het dak dat kan worden omgebouwd tot een klein dakbalkon waarbij een onderste element met behulp van een motor wordt bevestigd, uitgeschoven, uitgeklapt of uitgeschoven en zo het voorste element of de basis vormt voor een soort dakloggia. Figuurlijk kunt u zich zo’n dakloggia voorstellen als een zeer lang, hoog raam in het dak met een balustrade of balkonrooster aan de voorkant en een dakuitgang van verschillende grootte of een vast balkon. In de zomer kan de ruimte onder het dak op die manier op een aantrekkelijke manier worden uitgebreid. Vanwege hun positie worden deze dakramen ook wel gevelaansluitramen genoemd. Het bekendste dakvenster als balkon is ontwikkeld door de firma Velux en heet GDL Cabrio. Deze productnaam is de reden waarom deze raamoplossingen ook cabrioletramen worden genoemd. De tweede Duitse expert in de produktie van dergelijke speciale ramen is de firma Roto.

Welke modellen van dakbalkons zijn er?

Raamoplossingen worden gedifferentieerd in termen van materiaal en type functie. Deze laatste categorie is op haar beurt weer onderverdeeld in twee categorieën: uitklapbare balkons met dakvensters of vaste balkons met een dakvensteroplossing in plaats van een balkondeur.

Wat materiaal betreft, is voor speciale ramen alles beschikbaar wat ook voor normale dakramen beschikbaar is: Aluminium, kunststof en hout – alle drie materialen in verschillende uitvoeringen en kleuren. Deze drie opties zijn ook beschikbaar voor het balkonrooster en voor de dakuitgangsgrens naar het dak toe.

Hoe werken balkonramen?

Het balkon dakraam fungeert als een grote, verticale lichtband en laat veel daglicht binnen op zolder door het lange raamelement – om nog maar te zwijgen van het prachtige uitzicht. Vaak worden twee of drie van deze raamvleugels naast elkaar geplaatst om het effect voor de woonruimte nog te versterken. Het bovenste deel van het raam wordt normaal geopend als een dakraam. Het onderste element daarentegen is ofwel het deel dat u in staat stelt uit te stappen op een stilstaand balkon, ofwel de kleine dakuitgang waardoor u een minivrije zitplaats krijgt en waarbij de raamvleugel boven u een soort regendak vormt door het bovenste deel van het dakraam in een hoek van 45 graden te openen en het onderste deel als een balustrade naar de luchtruimte te plaatsen.

Wat zijn de vereisten voor het plaatsen van een mini-dakloggia?
Een dakvenster als balkon kan zowel op schuine dakvormen als op een plat dak worden geïnstalleerd. Waarbij niet elk gevelverbindingsraam op elk dak past. Welk speciaal raam geschikt is voor uw dak hangt af van de dakhelling. Dakvensters zijn het meest geschikt als balkon op plaatsen waar de dakhelling niet wordt gebruikt omdat deze zo laag is – u wint dus ruimte door het raamelement te installeren en creëert een balkon ter vervanging. Het is ook denkbaar om het te gebruiken om een vluchtweg te creëren in een zolderflat.

Voordat u tot aankoop overgaat, moet u nagaan of de installatie van deze speciale ramen in uw gemeente algemeen is toegestaan en of de combinatie van dakraam en balkon als een dakkapel kan worden beschouwd – deze zijn namelijk niet in elk bestemmingsplan toegestaan. Als u het dakraam wilt gebruiken als toegang tot een vast balkon, moet u ook nagaan of u daar een bouwvergunning voor nodig hebt.

In ieder geval moeten dakramen met een vast balkon door vakmensen worden geïnstalleerd. Vooral als het een retrofit is. Uitklapbare dakramen met een balkon kunnen ook worden gedaan door ervaren doe-het-zelvers die al een traditioneel dakraam hebben geïnstalleerd – een deskundige moet het werk echter nog eens bekijken. Toch moet een deskundige nog eens naar de werkzaamheden kijken, want een verknoeide constructie kan ernstige gevolgen hebben, zoals vochtige muren, wateroverlast en schimmelvorming.

Voor- en nadelen van het dakbalkon

Voordelen

  • Optimale verlichtingsoplossing voor donkere zolderkamers.
  • Mogelijke brandtrap.
  • Ruimte in de frisse lucht, wat de verbetert het huis met zijn aantrekkelijk ontwerp.
  • Uitkijkplatform op een van de hoogste van het huis.
  • Kan aan bijna elk huis worden vastgemaakt – zelfs achteraf.

Nadelen

  • Het product zelf en de installatie ervan kosten veel geld.
  • Daarnaast zijn er nog kosten voor zon en insecten
    bescherming tegen insecten – die u ook zou hebben met een
    met een normaal dakraam.
  • Veiligheidsrisico: Beide extra ingangsmogelijkheid voor inbrekers, alsmede een hoge risico op letsel voor kinderen.
  • Extra kosten voor inbraakbeveiliging en kinderbescherming.

De kosten van een dakraam als balkon

Vaste balkons en een dakvenster als alternatieve deur zijn over het algemeen iets duurder dan de intrekbare dakvensters als balkon. Bij niet-stationaire minibalkons speelt het type daktrechter echter ook een rol in de prijs.

In beide gevallen worden de kosten bepaald door het vouwmechanisme, het gootstuk, het vensterglas, de isolatie en, uiteraard, het materiaal waarvan het venster en de reling zijn gemaakt.

Als het om vensterglas gaat, moet u letten op de ruitstructuur, afhankelijk van uw persoonlijke behoeften. Bijvoorbeeld de dikte, de geluidsisolatiewaarde of de vulling met inert gas. De Duitse fabrikanten Velux en Roto bieden verschillende soorten ruiten aan voor hun modellen dakvensters als balkons: Veiligheidsglas met UV-filter, zelfreinigend effect, antidauweffect, geluiddempend effect en zeer goede thermische isolatie. Dit draagt op zijn beurt bij tot de lage warmtedoorgangscoëfficiënt, wat u kan helpen bij het aanvragen van subsidies, bijvoorbeeld bij de renovatie van een oud gebouw.

Bovendien kunnen er bij een dakvenster als balkon nog extra kosten zijn, zoals bescherming tegen de zon van buitenaf en tegen insecten, alsmede inbraakbeveiliging en eventueel een kinderslot.

De volgende tabel met prijsvoorbeelden van de producten kan u een ruw idee geven van de aankoopkosten voor een dakvenster met balkon – exclusief zowel de leveringskosten als de lonen voor de vaklui die het dakvenster voor u plaatsen.

Fabrikant en productnaam / materialen / prijs

Velux GDL Cabrio

  • Houten frame driedubbele energie-plus beglazing
  • 3.279 euro (gootstuk en isolatie en aansluitset inbegrepen in de prijs)

Velux dak balkon (onderste element deur te openen)

  • Houten frame driedubbele energie-plus beglazing
  • 3.364 euro (gootstuk en isolatie en aansluitset inbegrepen in de prijs)

Roto Designo R1

  • Frame gemaakt van PVC-U 2-voudige beveiliging en thermische isolatie beglazing
  • 842 euro (Dakvensters en en knipperen niet inbegrepen in inbegrepen in de prijs)