Als de temperaturen dalen, verzamelt zich weer vaker condens op de ramen. Helaas verhoogt dit ook het risico op schimmelvorming. Hier kom je te weten waarom de druppels zich op de ruit vormen en hoe je dat kunt voorkomen.

Oorzaken: Waarom zich condens vormt

De kleine druppeltjes op het raam ontstaan als er een hoge luchtvochtigheid en een grote temperatuurgradiënt in de kamer is. Warme lucht kan meer vocht opnemen dan koude lucht, wat vaak merkbaar is in de zomer als het benauwd weer is. Als de warme lucht dan op een koud raam valt, condenseert het vocht en slaat neer aan de binnenkant van het raam. Als je condensatie opmerkt, betekent dit dat er een hoge vochtigheidsgraad in de kamer is.

Het is normaal dat er in kleine hoeveelheden condens ontstaat. Niettemin moet je snel handelen en het water verwijderen zodra je het ziet. Anders kan dit snel tot een schimmelprobleem leiden. Bovendien kunnen houten kozijnen op den duur door het water aangetast worden door rot.

Zo voorkom je dat er condens op het raam ontstaat

1. goed ventileren

Een goede ventilatie is het allerbelangrijkste. Je moet drie tot vier keer per dag ventileren, zo mogelijk vijf minuten lang, zodat de lucht in de kamer volledig ververst wordt. Dit geldt ook voor kamers die je niet elke dag gebruikt. Ventileer ook als je al condens op het raam ontdekt hebt. Verwijder in dit geval het water grondig met een doek en ventileer dan een tiental minuten met de ramen wijd open. 2.

2 Stel de verwarming juist in

Als zich condens op het raam vormt, is het raadzaam de verwarming eens te bekijken. Deskundigen adviseren kamers op een zo constant mogelijke temperatuur te houden. Dit betekent echter niet dat in elk vertrek dezelfde temperatuur moet heersen. In de slaapkamer moet het meestal zo’n 18 graden zijn, in de badkamer en de woonkamer zijn 21 tot 23 graden gebruikelijk. Overigens is de kelder hier niet van uitgesloten. Hier is 15 graden Celsius het minimum, want anders koelt de vloer af en brengt zo het evenwicht tussen kamertemperatuur en vochtigheid in onbalans.

3. controleer de luchtvochtigheid

Als je herhaaldelijk problemen hebt met condens op het raam, kan een hygrometer je helpen. Deze moet aan een muur gehangen worden, niet te dicht bij de verwarming of een raam, en geeft de luchtvochtigheid aan. Een kamervochtigheid van tussen 40 en 60 procent wordt aanbevolen. Als de waarde in je huis hoger is, kan het de moeite waard zijn een luchtontvochtiger te kopen om schimmel te voorkomen. 4.

4. droog het wasgoed niet binnenshuis

Als je het kunt vermijden, moet je de was niet binnenshuis drogen, vooral niet in de winter. In het beste geval gebruik je een droogtrommel in de koude maanden of hang je de was op het balkon. De tweede optie duurt langer, maar werkt net zo goed zolang het niet onder nul is. Dit bespaart je het werk om voortdurend de ruiten schoon te moeten vegen. 5.

5 Vervang de ruit

Als de condens eenmaal tussen de ruiten is gekomen, blijven ze permanent beslagen. Dit maakt duidelijk dat ze niet meer goed geïsoleerd zijn en dat je de ruiten moet vervangen. Ook al lijkt dit in het begin vervelend, je hebt daarna eindelijk rust van de condens, zolang je goed ventileert.