Het is niet nodig om de binnenkant van een schoorsteen te bedekken, maar het verbetert wel het aanzicht van de woonruimte. Je hebt hiervoor verschillende mogelijkheden, maar je moet wel bepaalde voorschriften in acht nemen.

De belangrijkste punten in het kort
Je kunt de binnenkant van een schoorsteen bekleden of bepleisteren.
Je mag echter geen gaten in de schoorsteen boren.
Bij twijfel vraag je je schoorsteenveger over het bekleden van de schoorsteen.

Wanneer heb je nog een schoorsteen nodig?

Schoorstenen spelen geen grote rol meer in huizen met moderne verwarmingssystemen. Technisch moderne gas- en olieverwarmingssystemen met condensatietechniek hebben geen klassieke schoorsteen meer nodig. In zulke gevallen zijn kunststof, koperen of roestvast stalen schoorstenen prima geschikt als rookkanaal. Als je je huis elektrisch verwarmt, bijvoorbeeld met elektrische verwarming, een zonnesysteem of een warmtepomp, heb je geen schoorsteen meer nodig.

Een schoorsteen is verplicht als je nog een ouder gas- of olieverwarmingssysteem gebruikt. Hetzelfde geldt als je verwarming op hout gestookt wordt. Als je niet zeker weet of je een schoorsteen nodig hebt voor je verwarmingssysteem, kun je dat te weten komen bij je plaatselijke schoorsteenveger.

Bekleden van de binnenkant van een schoorsteen: Je moet deze voorschriften kennen
Het is gewoonlijk niet nodig de binnenkant van een schoorsteen te bekleden, omdat de meeste schoorstenen door hun constructie al geïsoleerd zijn. Toch zijn er redenen voor bekleding, bijvoorbeeld om de schoorsteen visueel in het woongedeelte te integreren. Je moet echter voorzichtig zijn en een aantal regels en voorschriften in acht nemen – dit zijn onder meer brandveiligheidsvoorschriften, stookvoorschriften en isolatievoorschriften. Bij twijfel is je schoorsteenveger je eerste aanspreekpunt.

Deze bepalen onder meer dat je geen gaten in de schoorsteen mag boren, want dat doet afbreuk aan de brandbeveiliging en verhoogt het risico op brand. Bovendien bestaat het gevaar dat gassen uit de schoorsteen ontsnappen via de geboorde gaten, wat je gezondheid in gevaar kan brengen. Het kan ook gebeuren dat de temperatuur van het rookgas in de schoorsteen door de gaten afkoelt en dat er roetvorming ontstaat. Gaten in de schoorsteen kunnen ook de trek in het rookkanaal verstoren.

Bovendien moet een minimumafstand worden aangehouden tussen de schoorsteen en brandbare bouwmaterialen, zoals daklatten. Dit geldt ook als je de schoorsteen wilt bedekken met bijvoorbeeld gipsplaat. De vereiste afstand hangt o.a. af van de gebruikte kachel. Je mag geen plaatsen achter haarden afdekken die niet te zien zijn of die afgesloten zijn met gipsplaten of gipsvezelplaten. Bovendien heb je achterwandventilatie nodig voor plaatmateriaal. Isolatie, daarentegen, is niet nodig.

Bovendien mag de schoonmaakklep van de haard niet afgedekt zijn en moet hij steeds toegankelijk zijn. Ongeacht of je de schoorsteen wilt bekleden of bepleisteren, is het raadzaam je verantwoordelijke schoorsteenveger over het werk in te lichten. Hij of zij kan je uitleggen welke voorschriften in jouw deelstaat gelden.

Op zoek naar een nieuw verwarmingssysteem? Dan krijg je hier passende aanbiedingen

De schoorsteen binnenshuis bedekken: deze mogelijkheden zijn er
Door de beperkingen die de voorschriften opleggen, heb je niet al te veel mogelijkheden om de schoorsteen binnenshuis te bekleden. Je hebt eigenlijk maar twee mogelijkheden om de schoorsteen binnenshuis te bekleden: bekleden met gipsplaat – ook bekend als sheetrock – of bepleisteren. Je kunt de gipsplaten of gepleisterde schoorsteen bekleden met bakstenen of hem een kleur geven, bijvoorbeeld. Een beklede schoorsteen hoef je niet te isoleren.

Tip

Je moet de schoorsteen ook van buiten bekleden om hem te beschermen tegen binnendringend vocht en mogelijke roetvorming. Je hoeft een roestvast stalen schoorsteen niet extra te bekleden.

De schoorsteen binnenshuis bepleisteren

Als je besluit om pleister te gebruiken om de schoorsteen te bedekken, moet je daarvoor speciale producten gebruiken. Welk pleisterwerk geschikt is voor je haard hangt af van het soort haard. Neem bij je keuze de volgende factoren in overweging:

  • Welke temperaturen worden bereikt in de schoorsteen?
  • Welke thermische spanningen zullen optreden?

Als je niet zeker bent, vraag dan je schoorsteenveger om advies of huur direct een gespecialiseerd bedrijf in om de binnenkant van de schoorsteen te bepleisteren. Er zijn speciale kachelpleisters voor, die de temperatuurschommelingen goed kunnen opvangen. Het is belangrijk dat je het pleister gelijkmatig aanbrengt, zodat de schoorsteenwand later gelijkmatig opwarmt en er geen scheuren kunnen ontstaan. Voor een egaal oppervlak gebruik je zogenaamde pleisterrails.

Een nadeel van de methode is dat er na het harden verontreinigende stoffen in het milieu vrijkomen als het pleister synthetische harsen of kunststoffen bevat. Dit effect wordt versterkt als de haard in werking is en er zich warmte ontwikkelt. Het is daarom aan te raden om pleister op natuurlijke basis te gebruiken om de binnenkant van de schoorsteen te bekleden.

Voordat je kunt beginnen met bepleisteren, moet je het oude pleisterwerk helemaal verwijderen, anders hecht het nieuwe pleisterwerk niet goed. Breng dan een voorstrijkmiddel aan zoals kachelgrijs pleister en breng een kopergaas aan in de eerste pleisterlaag voor meer stabiliteit. Breng dan de tweede laag pleister aan. Na een tot twee dagen is het pleister droog en klaar om geschilderd te worden.

De gemakkelijkste manier om de schoorsteen te bepleisteren is hem afdekken. Hier breng je eenvoudig het pleister aan en strijk je het ruw glad. Deze methode is echter alleen geschikt als je met de schoorsteenbekleding een rustieke stijl in de kamer wilt bereiken. Je hoeft de ruimte op zolder niet te bepleisteren, tenzij je de kamer ook als woonruimte wilt gebruiken.

Gipsplaat voor de schoorsteen

Een alternatief voor pleisterwerk is het aanbrengen van gipsplaten. In geen geval mag je echter gaten in de schoorsteen boren. In plaats daarvan monteer je een metalen staander voor de gipsplaat, die je zowel aan de vloer als aan het plafond bevestigt. Hierop kun je dan de plaatdelen monteren. Je kunt de ontstane holte opvullen met onbrandbaar en geschikt isolatiemateriaal. Dit is echter niet absoluut nodig, zolang je maar zorgt voor ventilatie aan de achterkant.

Als je geen noppenlijst wilt gebruiken, kun je de gipsplaten ook met een bindmiddel of lijm aan de dragende schoorsteenmantel bevestigen. Ook hier moet je ervoor zorgen dat je hittebestendige materialen gebruikt.

Je kunt dan ook conventioneel pleisterwerk op de planken aanbrengen, want ze dienen als pleisteronderplaten. Je hebt ook de mogelijkheid om isolatieplaten op de gipsplaat te lijmen.

Bekleden van de binnenkant van een schoorsteen: Hoeveel kost een professional?
Bij het bekleden van een schoorsteen moet je voorzichtig te werk gaan en zeker de geldende voorschriften in acht nemen. Als je niet zelfverzekerd genoeg bent om dit te doen, kun je een vakman inhuren om het werk te doen. Je kunt een stukadoor inhuren om het pleisterwerk te doen. Afhankelijk van de streek kost pleisterwerk tussen 10 en 12 euro per vierkante meter. Een pleisterrail kost 2 tot 3 euro extra per vierkante meter. Een gipsplaat muur, daarentegen, is duurder en kost tussen 40 en 80 euro per vierkante meter.