De laselektroden test vergelijkt de met mineralen beklede staven van metaal. Het is een alternatief voor traditioneel lassen, waarvoor extra onderdelen nodig zijn. Als je de laselektroden gebruikt, kun je zonder het gebruik van gasflessen. Met een beschermgaslasser zijn ze noodzakelijk. Vooral als je alleen een handig apparaat wilt gebruiken voor het verbinden van onderdelen, zijn de laselektroden een grote hulp. In de laselektroden vergelijking kun je meer te weten komen over de eigenschappen en hoe je de juiste modellen kunt kiezen.

De beste laselektroden 2022

Laselektroden zijn met mineralen beklede staven van metaal.

Door metalen staven te gebruiken die een minerale coating hebben, kun je het gebruik van lasapparatuur, die een gascilinder en vuldraad nodig heeft, overbodig maken. Zo kun je grijpen naar een veel kleiner en handzaam apparaat, dat het gemakkelijker maakt om onderdelen in een klein formaat te verwerken.

Tegelijk zijn ze zo ontworpen dat zelfs zeer massieve delen gelast kunnen worden. Het gebruik binnenshuis is net zo goed mogelijk als buitenshuis.




Een overzicht van de afzonderlijke varianten

De laselektroden zijn verkrijgbaar met verschillende omhulsels. Om te kunnen bepalen welke van de versies bij je past, is een overzicht van de eigenschappen nuttig.

Laselektroden met rutiel

De markering “R” op de producten geeft aan dat de laselektroden bekleed zijn met rutiel. Dit is, volgens de ervaring van gartentipps.com, een mineraal dat gemaakt is van titaniumoxide. Het voordeel is dat het bij gebruik gelijkmatig verwarmt en ook goed afsmelt. Dit maakt de elektroden zeer geschikt voor beginners.

Laselektroden met rutiel cellulose.

De betekenis van RR:
Als de laselektroden gemarkeerd zijn met “RC”, is dat een aanwijzing dat het een heel dikke laag is, waarmee langer gelast kan worden.
De afkorting “RC” staat voor rutiel cellulose. Deze coating is meer geschikt voor gevorderde gebruikers, want er is wat ervaring voor nodig om goede resultaten te bereiken. De staafelektroden zijn bijzonder geschikt om een druppellas uit te voeren.

Laselektroden met basisbekleding

De derde variant zijn de laselektroden met een basisbekleding. Rutiel wordt hier niet gebruikt. Zo kun je bij het lassen heel sterke naden krijgen. Dit product is ook meer geschikt voor gevorderde gebruikers.

Voordelen en nadelen van rutiel en rutiel cellulose

Er ontstaat meestal onzekerheid over de vraag of je rutiel of rutiel cellulose moet kiezen. De voor- en nadelen helpen je beslissen.

Laselektroden Rutiel
Voordelen

  • goed geschikt voor beginners
  • gelijkmatige verwarming
  • zelfs smelten

Nadelen

  • druppelnaad liever niet mogelijk
  • lasnaden kunnen zwakke punten hebben

Rutiel cellulose
Voordelen

  • gelijkmatige verwarming
  • gelijkmatig smelten
  • Druppellas kan gemaakt worden

Nadelen

  • ervaring nodig
  • Naad niet optimaal bij onjuiste verwerking

De juiste dikte vinden

Als je laselektroden vergelijkt, zul je merken dat de omhulling in verschillende diktes komt. Normaal heeft dit geen invloed op het lassen. Maar, vooral als je niet veel ervaring hebt, kun je een berekening gebruiken om de juiste soort te vinden.

Meet de dikte die je plaatwerk heeft. Halveer het resultaat. Voeg er nu de waarde van één aan toe. Je hebt dan de diameter die de laselektroden moeten hebben.

De ervaring van gartentipps.com leert dat zelfs elektroden met een grote diameter optimaal succes boeken met smalle platen. Hiervoor moet je echter al enige ervaring hebben.

Koopadvies: Een blik op de treksterkte onderstreept de kwaliteit

Om een optimaal resultaat met je las te bereiken, speelt de treksterkte van de naden een belangrijke rol. Welke treksterkte met de respectieve laselektroden bereikt kan worden, kun je uit een proef opmaken. Deze tests worden door speciale instituten met verschillende tussenpozen steeds opnieuw uitgevoerd.

De testomstandigheden moeten dezelfde zijn. Als je deze vergelijking van laselektroden zelf wilt uitvoeren, kun je er zeker van zijn dat je uitsluitend met dezelfde apparatuur werkt. Resultaten hebben op gartentipps.com aangetoond dat de treksterkte ongeveer 500 MPa moet zijn als je het laswerk alleen voor eigen gebruik doet. Behalve van de invloed van de elektroden hangt het ook af van de kwaliteit van je werk hoe goed de las is.

Afhankelijk van de elektroden wordt een verschillende treksterkte bereikt. Om in de industrie effectieve resultaten te bereiken moet de treksterkte ruim boven de 500 MPa liggen. Alleen dan kan een sterke lasnaad verondersteld worden.

Accessoires voor het werk

Bekijk de omvang van de levering:
Voor je op zoek gaat naar goede aanbiedingen voor toebehoren rond het lassen, moet je in een laselektroden test kijken, welke toebehoren al bij de apparaten en elektroden verkrijgbaar zijn. Meestal zijn snd hier al het lasschild en de ventilatorkoeling geïntegreerd.
De laselektroden zijn het passende toebehoren bij de apparaten waarmee de elektroden bewerkt kunnen worden. Maar wat heb je nog meer nodig om effectief te kunnen lassen? Wij van gartentipps.com hebben ons op de hoogte gesteld. Het is dus in principe belangrijk dat je een draagriem hebt die je beschermt en ervoor zorgt dat je het toestel optimaal kunt gebruiken.

De lasparaplu is vaak al bij de levering inbegrepen. Je bent echter beter beschermd met een lashelm. Voor je begint te lassen moet je er ook voor zorgen dat je een slakhamer als gereedschap hebt. Zo kun je de slak uit de las verwijderen. De lastafel is ook een belangrijk aspect.

Het is ook interessant om eens te kijken naar de fabrikanten en merken die op dit gebied bijzonder bekend en actief zijn. Deze omvatten:

  • GYS
  • Güde
  • Einhell

FAQ: Belangrijke vragen en antwoorden

In het laatste deel vind je weer belangrijke vragen en antwoorden over het onderwerp laselektroden.

Wat is belangrijk op het gebied van veiligheid?

Als je met laselektroden werkt, ontstaan hitte, UV stralen en elektrische vlambogen. Er kunnen ook rondvliegende vonken ontstaan. Daarom is het belangrijk dat je jezelf op de best mogelijke manier beschermt. Draag lange kleding die hittebestendig is en gebruik leren handschoenen. Zorg ervoor dat je stevige schoenen draagt. Voor meer veiligheid kun je ook een leren schort aantrekken. Je zit aan de veilige kant als je toch een lashelm draagt.

Het is niet voldoende om een veiligheidsbril te dragen. Het kan gebeuren dat de UV-straling en rondvliegende vonken het gezicht bereiken en hier verwondingen veroorzaken.

Hoe zit het met schoonmaken?

Als je met de laselektroden werkt, moet je er rekening mee houden dat het apparaat daarna schoongemaakt moet worden. Werk alleen in schone werkruimten en zorg ervoor dat er geen verontreiniging in het lasapparaat terechtkomt. Als het gebeurt dat er lasspatten op het apparaat komen, verwijder die dan later als het apparaat afgekoeld is. Je kunt hiervoor een doek met water gebruiken.

Wat zijn de kosten van laselektroden?

Het is juist de lage kostprijs die de laselektroden populair maakt. Afhankelijk van de fabrikant en de gekozen schede kun je ze krijgen voor zo weinig als rond de 50 euro. Dit maakt ze ideaal voor beginners die eerst willen uitproberen of deze vorm iets voor hen is. Maar voordat je laselektroden koopt, is een vergelijking aan te bevelen.

Hoe werkt een elektrode bij het lassen?

Bij het lassen met een elektrode wordt door het contact tussen de staafelektrode en het werkstuk de boog ontstoken. Hierdoor ontstaat gedurende een fractie van een seconde kortsluiting tussen de twee polen, zodat er stroom kan vloeien. De vlamboog brandt tussen het werkstuk en de elektrode. Hierdoor ontstaat de vereiste smeltwarmte.