Ons gehoor is een uiterst gevoelig zintuig. Als het lange tijd wordt blootgesteld aan bouwlawaai of andere harde geluiden, kan het aanzienlijke schade veroorzaken. Het ergste geval is gehoorverlies. Daarom moet u gehoorbescherming dragen om uw oren en gehoor te beschermen tijdens bouwwerkzaamheden. Dit zal voorkomen dat u fatale schade aan uw gehoor oploopt.

Als u op zoek bent naar goede gehoorbescherming, dan bent u bij ons aan het juiste adres. In onze grote gehoorbeschermingsproef 2020 laten we u kennismaken met alle verschillende modellen en leggen we alle voor- en nadelen uit. Met behulp van onze aankoopcriteria, die speciaal voor u op een rijtje zijn gezet, wordt uw aankoopbeslissing uiteindelijk gemakkelijker.

De belangrijkste feiten in het kort

  1. Om permanente gehoorbeschadiging te voorkomen, dient u gehoorbescherming te gebruiken wanneer u wordt blootgesteld aan overmatig en constant geluid. Er is een zeer breed scala aan verschillende geluidsremmen, die u ook kunt vinden wat u zoekt.
  2. Momenteel wordt een onderscheid gemaakt tussen passieve en actieve gehoorbescherming. U kunt ook kiezen tussen oordopjes of een koptelefoon. In sommige gevallen zijn er ook allerlei combinaties mogelijk met andere beschermingsmaatregelen of individuele wensen.
  3. Actieve gehoorbescherming zorgt niet alleen voor schadelijke ruisonderdrukking, maar ook voor continue communicatie. Passieve gehoorbescherming dempt alleen hoge geluidsniveaus en beschermt het binnenoor.

De beste allround gehoorbescherming

3M Peltor’s gehoorbescherming is ideaal voor gebruik als een veiligheidsproduct op het werk, of het nu op de luchthaven is, in machinekamers of zelfs in drukkerijen. Deze hoofdtelefoon heeft een dubbele capsuleconstructie, waardoor de resonantie wordt geminimaliseerd en de demping bij hoge frequenties veel beter is.

Door de speciale verwerking van de afdichtringen zijn gesprekken en signalen nog steeds mogelijk, ondanks de krachtige geluidswering. De vorm en het lage gewicht van de hoofdtelefoon maken ze comfortabel om te dragen voor het werk. Voor een betere hygiëne kunnen de afdichtingskussens en -inzetstukken na verloop van tijd worden vervangen.

De beste gehoorbescherming voor licht tot matig lawaai

Deze oorbeschermers worden ook gepubliceerd door het bedrijf 3M Peltor en overtuigen vooral door hun prijs-prestatieverhouding en de Amazon’s Choice award. De fabrikant geeft aan dat deze hoofdtelefoon ideaal is voor het werken met een gemiddeld geluidsniveau tot 98 dB. In de beschrijving worden werkzaamheden met slijp-, boor-, zaag- en elektrisch gereedschap als voorbeelden van toepassingen genoemd.

Door de speciale vorm en de zachte afdichtingsringen is de hoofdtelefoon comfortabel te dragen en kan hij worden aangepast aan de grootte van het hoofd van de individuele gebruiker. Zelfs na langdurig gebruik mag de gehoorbescherming niet verslechteren. Communicatie is mogelijk tijdens het dragen ervan.

De beste gehoorbescherming voor jagers en sportschutters

Deze gehoorbescherming is een echte aanrader – de hoofdtelefoon dempt op betrouwbare wijze schadelijke geluidsniveaus en laat omgevingsgeluiden en gesprekken normaal gesproken hoorbaar. Deze gehoorbescherming is elektronisch en zorgt voor een hoge mate van veiligheid en overmatig draagcomfort, vooral bij het jagen of schieten.

De hoofdband van de hoofdtelefoon is verstelbaar en dus aanpasbaar aan elke gebruiker. Door de lange gebruiksduur van ongeveer 600 uur per setje batterijen kan de gehoorbescherming lang worden gebruikt.

Wanneer moet ik gehoorbescherming gebruiken?

Je oor is een gevoelig zintuig dat je moet verzorgen en beschermen. Het is daarom raadzaam om gehoorbescherming te dragen vanaf een dagelijks geluidsniveau (berekend over een werkdag van acht uur) van 85 decibel (A) tot een maximum van 137 decibel (C).
Zelfs als u al een gehoorverlies heeft, is het sterk aanbevolen om gehoorbescherming te gebruiken.

Met behulp van een decibelmeter kunt u bepalen wanneer het geluidsniveau wordt bereikt. Geluidsmetingen mogen alleen worden uitgevoerd door getraind personeel.

Dit is belangrijk om op voorhand te beslissen of de blootstelling aan lawaai overschreden is en of het nodig is om oordopjes te dragen.

Wist u dat geluidsgeïnduceerd gehoorverlies de meest voorkomende beroepsziekte in de bouwsector is?

Meer dan de helft van alle beroepsziekten in de bouw is toe te schrijven aan lawaai. Wie zonder gehoorbescherming aan geluidsniveaus boven 85 decibel wordt blootgesteld, loopt het risico zijn gehoor blijvend te beschadigen.

U kunt zo’n meetinstrument op het internet kiezen en het kopen of lenen. Ook in de bouwmarkten vindt u een breed scala aan producten. Als u twijfelt, vraag dan advies aan gekwalificeerd personeel.

Waarom is het zo belangrijk om je oor te beschermen met gehoorbescherming?

Bij veel concerten of feesten kan het niveau oplopen tot 120 decibel. Het gehoor loopt al gevaar vanaf 80 decibel. Wanneer het binnenoor wordt blootgesteld aan continu geluid, sterven duizenden gehoorcellen af en kan er langdurige gehoorbeschadiging optreden. De gevolgen kunnen een rinkelend geluid in de oren zijn (tinnitus) of een onomkeerbaar verlies van het gehoor.

Het gevolg is dat u een hoortoestel moet dragen, waardoor u zich meestal beperkt voelt. Lawaaierige mensen voelen zich vaak buitengesloten, omdat ze niet meer in staat zijn om deel te nemen aan gesprekken en hun werk niet meer mogen doen.

Het is daarom belangrijk om uw zintuig te beschermen tegen hardnekkig lawaai om dergelijke gevolgen zoveel mogelijk te voorkomen.

Wanneer wordt het dragen van gehoorbescherming verplicht?

Elke persoon die zich in het geluidsbereik bevindt (aangegeven met het verplichte teken: “Gebruik gehoorbescherming”) of een blootstelling aan lawaai die de actiewaarden (deze variëren van 85 decibel (A) tot 137 decibel (C)) bereikt of overschrijdt, is verplicht gehoorbescherming te dragen.
Dit wordt beschreven in de TRLV (Technical Rules for Noise and Vibration Protection at Work) Noise, Part 1. Daar is ook schriftelijk vastgelegd dat personen met een reeds bestaand gehoorverlies vanaf een dagelijkse blootstelling aan lawaai van 80 decibel (A) gehoorbescherming moeten gebruiken.

Volgens TRLV Noise, deel 3, is sectie 6.6 (3) van toepassing op personen met gehoorverlies:

Gehoorbescherming moet consequent worden gebruikt vanaf een dagelijks blootstellingsniveau van 80 decibel (A). Daarnaast is de werkgever verplicht om gratis gehoorbescherming te bieden als het dagelijkse geluidsniveau hoger is dan 80 decibel (A) of als een piekgeluidsdrukniveau hoger is dan 135 decibel (C).

Bovendien moet de geleverde gehoorbescherming door de werknemer worden gebruikt vanaf het moment dat de bovenste actiewaarden voor blootstelling (tot 137 decibel (C)) worden bereikt, wat door de werkgever moet worden gecontroleerd.
Waar kun je gehoorbescherming kopen? En welke past bij jou?
Waar u gehoorbescherming kunt kopen, hangt af van de vraag of u kiest voor actieve of passieve gehoorbescherming.
Op het internet vindt u voor beide types talrijke leveranciers. amazon.de biedt bijvoorbeeld een breed scala aan producten aan. Daarom moet u zich, voordat u koopt, bewust zijn van het type gehoorbescherming dat u nodig hebt.

Als u kiest voor actieve gehoorbescherming, d.w.z. oordopjes met een geïntegreerde elektronische functie, moet u een audicien raadplegen.

Zij kunnen u individueel en professioneel adviseren. U kunt ook andere gespecialiseerde winkels bezoeken die u kunnen helpen bij het vinden van de juiste actieve gehoorbescherming.

Wist je dat ze een geluidsreducerende koptelefoon hebben?

De hoofdtelefoon dient als gehoorbescherming en vermindert het lawaai. Hierdoor hoef je bijvoorbeeld het volume van je muziek niet zo hard te zetten als gewoonlijk, omdat buitengeluiden tot een minimum worden beperkt.

Vooral bij elektronische producten moet u van tevoren onderzoeken welke u nodig heeft, omdat dit soms een grote financiële investering kan zijn. Indien nodig kunt u contact opnemen met onder andere de volgende vakhandelaren:

  • Peltor
  • Moldex
  • Egger
  • Alcaine
  • Siemens

Passieve gehoorbescherming kan meestal zeer goedkoop worden aangeschaft op het internet. U kunt het ook vinden in een drogisterij bij u in de buurt als u een schuimrubberen plug wilt kopen. Als u een capsule oorbescherming nodig heeft, kunt u deze kopen in een doe-het-zelfzaak of een doe-het-zelfzaak.

U vindt ook tal van leveranciers op het internet. Bij de apotheek kunt u ook was, siliconen en schuimrubberen oorbeschermers krijgen. Daar kunt u weer advies krijgen als u niet zeker weet welke bescherming u moet kiezen.

De onderstaande tabel geeft u een kort overzicht van de verschillende soorten gehoorbescherming die beschikbaar zijn en welke het beste is voor u en uw gehoor.

Hoeveel kost gehoorbescherming?

Afhankelijk van het type gehoorbescherming dat u kiest, variëren de kosten sterk. Het is belangrijk om te weten dat gehoorbescherming die u om professionele redenen moet gebruiken (vanaf een dagelijks geluidsniveau van 85 decibel (A)) gratis door uw werkgever wordt verstrekt.

De ongevallenverzekering (Berufsgenossenschaft of Unfallkasse) dekt de kosten alleen als er acuut gevaar bestaat voor een beroepsziekte (BK 2301 Lawaai) (volgens § 3 Berufskrankheiten-Verordnung).

Als u om privéredenen gehoorbescherming moet krijgen, zoek dan eerst uit welke het meest geschikt is voor u of welke functies het moet hebben.

Gewone schuimrubberen stekkers zijn al heel goedkoop te vinden in elke supermarkt. Daar kun je zes stuks krijgen vanaf ongeveer zes euro. Je kunt ze ook vinden in de bouwmarkt. Hier kunt u een capsule oorbescherming krijgen voor doe-het-zelf gebruik vanaf ongeveer 15 euro.

Als u kiest voor actieve gehoorbescherming (oordopjes met een extra elektronische functie), kunnen de kosten veel hoger zijn dan voor passieve gehoorbescherming. Ontdek precies welke gehoorbescherming het beste bij u past. De prijzen variëren hier van tien euro tot 4.500 euro.

Door diverse aanvullende technische voorzieningen schommelen de kosten hier zeer sterk.

Kan ik gehoorbescherming lenen?

Heeft u geen gehoorbescherming nodig voor regelmatig gebruik? Dan kunt u professionele gehoorbescherming huren.
Aanbieders rekenen u meestal de huur tegen gunstige voorwaarden aan tegen een uur- of dagtarief. Vaak ook met landelijke levering.

Kan ik de gehoorbescherming reinigen en hergebruiken?

Elke gehoorbescherming kan individueel worden gereinigd. Bijna alle oordopjes zijn wasbaar en herbruikbaar. U dient vooraf te controleren of uw model waterdicht is.
U moet vooral voorzichtig zijn met actieve gehoorbeschermers, die elektronica bevatten. Neem contact op met de fabrikant of lees de bijsluiter aandachtig door voor meer informatie.

Welk alternatief zijn er?

Als u lange tijd op hoog volume luistert, kan uw binnenoor op lange termijn beschadigd raken. Dit kan leiden tot tinnitus en gehoorverlies. Daarom zijn er niet veel alternatieven voor het niet gebruiken van gehoorbescherming in lawaaiige omgevingen.
Het gebruik van gehoorbescherming gaat over iets voor u doen.

Als u nog steeds geen gehoorbescherming kunt of wilt dragen, moet u ofwel permanente ruis vermijden, het volume zo mogelijk verlagen of er in ieder geval niet lang aan worden blootgesteld.

Helaas zijn er geen richtlijnen over hoe lang je aan lawaai moet worden blootgesteld. U moet op zijn laatst actief worden als u voor het eerst een geluid in uw oren hoort.
Kunnen er interacties zijn bij het gebruik van oordopjes?
In geval van gelijktijdige blootstelling aan lawaai en werkgerelateerde ototoxische stoffen (destructieve werking van stoffen op het binnenoor) moet rekening worden gehouden met mogelijke interacties of combinatie-effecten. De volgende stoffen kunnen een dergelijke reactie uitlokken:

  • Bepaalde metalen of hun verbindingen: lood, cadmium, kwik
  • Pruisisch zuur en zijn zouten (cyaniden)
  • n-Hexaan1
  • Koolmonoxide
  • Koolstofdisulfide

Het is echter zeer onwaarschijnlijk dat er gehoorverlies zal optreden als de huidige grenswaarden voor werkgerelateerde ototoxische stoffen niet worden overschreden.