De beste klinknageltang voor blinde klinknagels in vergelijking.

Om onderdelen zonder enige moeite aan ontoegankelijke buizen te bevestigen, heb je een blindklinknagel nodig. Als je dit goede stuk aan je gereedschapverzameling wilt toevoegen, is het eerst belangrijk op te merken dat niet elke blindklinknagel met alle materialen en klinknagelmaten overweg kan.

In de tests van verschillende consumenteninstituten wordt onderscheid gemaakt tussen eenhandige klinkbektangen, een klinkbektang met hefboomwerking en een klinkschaar. Lees onze gids om uit te vinden wat de voor- en nadelen van de verschillende soorten zijn en welke koopcriteria je kunt gebruiken om de beste blindklinktang voor jouw behoeften te vinden.

Koopgids voor de blindklinknageltang test of vergelijk 2022

De belangrijkste feiten in het kort

  • Een blindklinktang plaatst de gelijknamige klinknagels door aan de mandrel van de blindklinknagel te trekken tot hij buigt (vandaar de naam “pull mandrel rivet”).
  • De samengetrokken klinknagel houdt werkmaterialen met grote kracht bij elkaar. Ook nummerplaathouders worden op deze manier aan motorvoertuigen vastgemaakt.
  • Er zijn eenhandige klinknageltangen, een hefboomklinknageltang en een klinknagelschaar. De verschillende soorten blinde klinknageltangen grijpen verschillend in bij het klinken.

1. wie heeft blinde klinknagels nodig?

Blinde klinknagels zijn handig als je werkstukken heel vast aan elkaar wilt zetten, maar er maar van één kant bij kunt. Normaal zouden sledebouten een heel strakke verbinding geven, maar je zou de moer van de andere kant moeten vasthouden.

Als je bijvoorbeeld onderdelen van een regenpijp in elkaar zet, is je arm helaas niet lang genoeg om de moer op zijn plaats te houden terwijl je van buitenaf de bout in de pijp draait.

Met een blinde klinknagel hoef je de klinknagel slechts van één kant in de pijp te verdiepen. Als je de klinknagel met de tang aan de buitenkant samenknijpt, trekt hij aan de binnenkant van de pijp samen en verbindt zo de pijpdelen. Een blindklinknagel is, om zo te zeggen, een schroef en een moer tegelijk. Tijdens het klinken wordt de dunne doorn van de blinde klinknagel losgemaakt en kan dan worden weggegooid.

Een ander voordeel is dat je blinde klinknagels met de tang kunt zetten zonder elektriciteit of perslucht. Je blijft mobiel met je hulpmiddel. Bovendien gaat het blindklinken sneller dan wanneer je met de hand schroeft (snoerloze schroevendraaiers zijn natuurlijk sneller).

Welke soorten blindklinknagelpistolen zijn er?

Het soort blindklinknagel dat je nodig hebt hangt af van de plaats waar je hem gebruikt en van de dikte van de blindklinknagel zelf. Voordat je een blindklinknagel koopt, is het een goed idee om na te denken over de plaatsen waar je welke voorwerpen wilt “klinken”.

Klinknagels van 2 tot 5 millimeter (mm) dikte kunnen als normaal beschouwd worden. Klinknagels van meer dan 6 mm hebben de neiging erg dik te zijn. Meer details over klinknagels lees je in hoofdstuk 3.2.

Als je alleen regengoten of waarschuwingsborden wilt klinken, bijvoorbeeld, is een grote tang handiger in het gebruik. Hoe ver de hendels of handvatten van de tangen uit elkaar staan, is bepalend voor hun actieradius: Je zult met je armen moeten reiken als de handvatten lang zijn.

Moeten daarentegen klinknagels gezet worden op moeilijk bereikbare plaatsen, dan is eenhandige klinknageltang geschikter, want de handvatten steken niet verder dan een handlengte uit elkaar. In onze blindklinktang vergelijking 2022 zetten we de belangrijkste eigenschappen van de tangen op een rij:

Eenhandige klinknageltang

wordt met één hand geleid
goed voor:

  • kleine en dunne klinknagels
  • ontoegankelijke gebieden
  • kleine en breekbare werkstukken

Hebelnietzange

wordt met twee handen geleid
opvangbak voor de klinknagelspil
goed voor:

  • bijzonder dikke klinknagels
  • bijzonder sterke klinknagels

Klinknagelschaar

schaar-blinde klinknageltang
wordt met één hand geleid
lichaamsgewicht kan aanvullend gebruikt worden
goed voor:

  • bijzonder dikke klinknagels
  • bijzonder sterke klinknagels

De moer onder de blindklinknageltangen: de blindklinknageltang

Een bijzondere vorm onder de klinkgereedschappen voor blindklinknagels is de zogenaamde blindklinkmoertang. Dit klinkgereedschap zet blindklinkmoeren. Met andere woorden, blinde klinknagels die een schroefdraad hebben voor schroeven. Afhankelijk van het model van de blindklinkmoertang drukt de tang de schroefdraad in het klinknagelhuis bij het zetten van de klinknagel of is de schroefdraad al aanwezig.

Nadat een blindklinkmoer gezet is, vormt deze klinknagel een stevig verankerde schroefdraad voor slotbouten. Dit maakt het mogelijk achteraf beugels voor borden of afdekplaten aan te brengen.

3. koopadvies voor blindklinknageltangen

3.1 Mondstukken

De opening waarin de klinknagel in de tang gestoken wordt, heet het mondstuk en kan bij sommige modellen vervangen worden. Dit is heel belangrijk omdat de mondstukken bepalen welke soorten klinknagels verwerkt kunnen worden. Mondstukken zijn ook een slijtdeel dat regelmatig vervangen moet worden.

Voor de mond geschikte klinknagels

Niet elk mondstuk is geschikt voor elke metaalsoort. Voor roestvrij stalen klinknagels heb je een ander mondstuk nodig dan voor plastic of aluminium klinknagels.

3.2 Klinknagel maten

Elk neusstuk is geschikt voor een bepaalde metaalsoort en klinknagelgrootte.
Ook al zijn de neusstukken verwisselbaar, dat betekent niet dat de tangen met alle klinknageltangmaten compatibel zijn. Verwisselbare mondstukken garanderen eenvoudigweg een groter bereik aan klinknagels. Let dus op de mogelijke klinknagelmaten.

Wijdverspreide maten bij blinde klinknagels zijn 2, 3, 4 en 5 millimeter (mm). Blinde klinknagels voor 6 mm horen al bij de grotere modellen. Dikkere klinknagels bieden meestal ook een sterkere houvast.

3.3 Openingsveer

Veel klinknageltangen zijn in klinknagelhemel als hun tang een openingsveer heeft. Hierdoor opent het klinkpistool zich sneller bij het werken en is een snelle klinksnelheid mogelijk. Dit betekent dat het gereedschap geen enkele blindklinknageltang test of vergelijking wint, maar het verhoogt het comfort enorm.

3.4 Lengte van de tang

Hoe langer de handvatten, hoe gemakkelijker en meer kracht je op de tang overbrengt. Maar lange handvatten zijn ook een hindernis in krappe ruimtes. Als je echter grote klinknagels wilt zetten, kom je niet om een lange blindklinknagel met hefboomgrepen heen.

4 Veelgestelde vragen over handklinknageltangen voor blinde klinknagels

4.1 Wat gebeurt er tijdens het klinken?

Blinde klinknagels zijn kleine cilinders van metaal die aan één kant een lange metalen doorn hebben (de klinknagel doorn). Bij het klinken trekt de tang aan de mandrel en de cilinder (de eigenlijke klinknagel) buigt mee. Dit wordt ook wel “verstuiken” genoemd.

Omdat de gebruiker bij deze manier van klinken de kant van de verstuikte klinknagel niet hoeft te zien, heet het blindklinken. Het uiteinde van de klinknagel dat aan de verstuikte kant zit, is de klinknagelkop. De volgende soorten koppen kunnen onderscheiden worden:

Platte kop: goed voor de meeste geklonken verbindingen (bv. aluminium).
Grote kop: goed voor zachte werkstukken (bv. leer, plastic)
Verzonken kop: goed als de kop van de klinknagel zo plat mogelijk moet zijn (bv. voor meubels).

4.2 Wat is de beste manier om een blindklinknagel te zetten?

Metaalboren snijden de meest precieze gaten voor blindklinknagels.

Om een blindklinknagel te plaatsen, moet je eerst een gat boren of ponsen. Sommige vakmensen gebruiken voor het ponsen een zogenaamde plaatknabbelschaar (ook wel nibbler genoemd). Plaatknabbelscharen ponsen met veel kracht gaten in plaatwerk of zelfs hard metalen platen.

Dit gereedschap is verkrijgbaar met verschillende soorten aandrijving: manueel, elektrisch of pneumatisch. Voor doe-het-zelvers echter zijn de met de hand aangedreven plaatknabbelscharen prima geschikt.

Het stootgereedschap heeft genoeg kracht om botten te breken, dus pas op dat er geen vinger tussen komt, want meer dan 300.000 doe-het-zelvers verwonden zich elk jaar, volgens een aanrader van Stiftung Warentest.

Metalen boren doen er iets langer over omdat je voorzichtiger moet zijn met de boorpunt, maar de gaten zullen ook veel preciezer zijn. Voor extra sterke en vormvaste klinknagels raden we altijd aan een metaalboor te gebruiken:

Naar de vergelijking met metaalboren
Naar de boorvergelijking
Een kleine gids voor blinde klinknagels:

Het gat voor de blindklinknagel moet niet te groot zijn. Opdat de klinknagel bijzonder goed zou houden, moet hij met een perfecte passing door het gat gaan.
Steek de klinknagel in je hefboomklinknagel of eenhandige klinknageltang.
Plaats de klinknagel in de overeenkomstige opening van de te verbinden werkstukken en langzaam
en druk de handvatten van het gereedschap langzaam maar met veel kracht tegen elkaar. Gedaan.

4.3 Wat kost een blindklinknagel?

Popnagels en klinknagels

In de online handel vind je de klinknagels vaak ook onder hun Engelse naam “rivets”.

Voor blinde klinknagels zul je ook steeds weer de termen “popnagels” en “popnageltang” tegenkomen.

Met het merk POP voor blinde klinknagels had de fabrikant Emhart Teknologies in de jaren 1950 zo’n succes dat bijna alle blinde klinknagels in die tijd ook popnagels genoemd werden.

In bouwmarkten zoals Bauhaus of Hornbach vind je goedkope blindklinknageltangen sets. Ingesloten zit meestal een assortiment van verschillende klinknagels. Deze blindklinknageltangsets kosten meestal tussen de tien en 20 euro en zijn geschikt voor normaal doe-het-zelf gebruik.

Maar testwinnaars van blindklinknageltangen vind je zelden in deze prijsklasse. De beste blindklinknageltangen zijn meestal in een prijscategorie van 40 tot 80 euro.

Veel blindklinknageltang tests en vergelijkingen op het Internet hebben echter de neiging naar goedkopere modellen te verwijzen. Laat je hierdoor niet afschrikken en concentreer je op de tips in onze koopgids:

  • Welk type tang?
  • Verwisselbare neusstukken?
  • Welke klinknagelmaten zijn mogelijk?
  • Hoe lang zijn de handvatten van de tangen?