Een dakgoot kan de gevel alleen beschermen tegen schade door regenwater als er geen schade is aan de dakgoot zelf. Daarom moet je bevriezing vermijden.
Als de herfst er is en de temperaturen dalen. Wie nog niet begonnen is met het winterklaar maken van zijn tuin en huis moet dat beslist doen. Niet iedereen zal onmiddellijk aan de dakgoot denken. Dit moet echter beslist voor de winter worden voorbereid. Waarom dit zo is, en welke taken er kunnen ontstaan, leg ik je uit in het volgende.
Vorst beschadigt dakgoten
Tijdens het koude seizoen blijven de temperaturen vaak gedurende langere tijd onder het vriespunt. Als water in ijs verandert, zet het sterk uit en kunnen dakgoten en regenpijpen barsten of op zijn minst scheuren. Zulke schade zorgt ervoor dat water langs de zijkant van het huis naar beneden loopt, waar het verdere schade kan aanrichten als het vriest.
Voorkom ijs in de dakgoot
De beste manier om je dakgoten te beschermen is te voorkomen dat er zich in de eerste plaats ijs vormt. Het eerste wat je moet doen is de dakgoot samen met de regenpijpen grondig schoonmaken. Een tweede maatregel kan een verwarmer voor de dakgoot zijn.
De dakgoot schoonmaken
De dakgoot moet minstens een keer per jaar grondig schoongemaakt worden om de aanwezige bladeren te verwijderen. Als er loofbomen in de buurt staan, moet de dakgoot verscheidene keren per jaar van bladeren ontdaan worden. Dit komt omdat de bladeren ertoe kunnen bijdragen dat de regen niet weg kan lopen en uiteindelijk overloopt. Het gevolg is dat het water dan langs de muur van het huis naar beneden loopt – in het ergste geval zelfs tot in de kelder – waar het het metselwerk kan aantasten en zelfs schimmel kan veroorzaken.
Je kunt de dakgoten en regenpijpen met de hand schoonmaken, of je kunt een beroep doen op speciaal gereedschap dat je in bouwmarkten vindt, en dat het werk veel gemakkelijker kan maken. Maar kijk zelf maar:
Tip: Als je de dakgoot hebt schoongemaakt, kun je een bladbeschermer gebruiken om te voorkomen dat zich opnieuw bladeren in je dakgoot verzamelen.
Verwarm de dakgoot
Zelfs schone dakgoten en regenpijpen kunnen bevriezen. Je kunt dit voorkomen met een dakgootverwarming. Om dakgoten en regenpijpen te verwarmen, laat je eenvoudig kleine kabels of een verwarmingslint lopen. Afhankelijk van de soort verwarming en de grootte van de leidingen, kan het ook nodig zijn de kabel tweemaal te leggen. Je kunt de verwarming bedienen en instellen via aangesloten regelaars.
Zulke verwarmers voor de dakgoot koop je het best in speciaalzaken. Daar krijg je de nodige informatie over verschillende producten en advies over welk product voor jou zinvol is en welk niet. De juiste prestaties zijn immers essentieel voor een optimale warmteafgifte.
Tip: Ook al zijn zulke verwarmers continu in bedrijf en hebben ze dus voortdurend elektriciteit nodig, toch zijn de bedrijfskosten aanzienlijk lager dan de kosten voor een kostbare renovatie die nodig wordt door vorstschade aan het gebouw.
Gebreken aan de dakgoot verhelpen
Voordat de winter intreedt, moet je je dakgoten en regenpijpen zorgvuldig inspecteren. Dit komt doordat ze het hele jaar door blootgesteld worden aan hitte, kou, droogte of vocht. Hierdoor kunnen kleine scheurtjes en gaatjes ontstaan waar water dan doorheen kan lekken. Daardoor zou de gevel zonder bescherming aan water blootgesteld blijven. Daarom moet je de schade zo snel mogelijk herstellen. Een endoscoop camera kan helpen om schade binnenin de regenpijpen op te sporen.
Dicht kleine beschadigingen met siliconen
Je kunt kleine scheurtjes afdichten met siliconenkit. Je kunt hiervoor het beste een oplosmiddelvrij product halen bij de bouwmarkt en – als je dat nog niet hebt – ook een siliconenspuit.
Voordat je met het sealen kunt beginnen, moet je de beschadigde plek goed schoonmaken en daarna goed drogen, zodat de siliconen beter hechten. Als dat gedaan is, ben je klaar om aan de slag te gaan:
❶ Breng met de spuit siliconen aan op de scheur of het gat.
❷ Verdeel en strijk het silicone glad met een vinger die in zeepwater gedrenkt is.
Tip: Het zeepwater voorkomt dat de siliconen aan de vinger blijven kleven en maakt zo een betere verdeling mogelijk.
❸ Verwijder de siliconenresten van de goot, zodat het water er optimaal af kan lopen.
Repareren van de dakgoot met afdichtingsmiddel
In doe-het-zelfzaken is speciale kit verkrijgbaar om beschadigde dakgoten te repareren. Dit is geschikt voor dakgoten van een groot aantal materialen, zoals aluminium, kunststof, koper en zink. Behalve het afdichtmiddel heb je een passend formaat spatel of kwast nodig waarmee je het aanbrengt.
Kies een droge dag voor het aanbrengen en maak de beschadigde plek grondig schoon. Breng dan het afdichtmiddel soepel op de beschadigde plek aan met een kwast of een spatel. Na een paar uur zal de verbinding uitgehard zijn.
Afdichtband voor het herstellen van grote beschadigingen
Met de reeds genoemde reparatiemogelijkheden kom je niet ver met grotere scheuren en gaten. In dit geval is het beter om afdichtingstape te gebruiken, dat ook in doe-het-zelfzaken verkrijgbaar is. Dit is gemaakt van aluminium en is bekleed met een laag bitumen. Bovendien zijn ze aan één kant voorzien van een speciale kleefstof. Daardoor is hij heel gemakkelijk te installeren. Voor de installatie heb je ook een heteluchtblazer nodig.
In slechts drie stappen heb je de dakgoot gerepareerd:
❶ Maak de dakgoot grondig schoon – vooral van de buitenkant.
❷ Verwarm het plakband met het heteluchtpistool.
❸ Breng afdichtingstape aan op de buitenkant van de dakgoot.
Tip: De tape sluit de beschadigde plek meteen na het aanbrengen betrouwbaar af.
Plakband – snelle oplossing in de winter
Als, ondanks alle voorzorgsmaatregelen, de dakgoot in de winter door vorst beschadigd wordt, is een snelle en vooral ongecompliceerde tijdelijke oplossing nodig. Er zijn robuuste kleefbanden in de handel die zulke scheuren tijdelijk kunnen bedekken.
Houd er wel rekening mee dat het absoluut noodzakelijk is dat je de schade goed herstelt als het weer warmer wordt.
Wanneer moet je een professional inschakelen?
Voor metalen dakgoten is het uit esthetisch oogpunt beter om de beschadigde plekken te lassen met een TIG lasapparaat. Als je hier geen ervaring mee hebt, is het beter om deze taken te laten uitvoeren door iemand met de juiste opleiding. Je wilt immers niet per ongeluk het gebouw in brand steken.
Het is ook beter om het herstelwerk aan een vakman of een gespecialiseerd bedrijf over te laten als de dakgoot op een grote hoogte ligt. Dakdekkers bijvoorbeeld hebben de nodige uitrusting en ervaring om werk zoals dakgootreparaties veilig uit te voeren, zelfs op grote hoogte.