Met nieuw behang kun je je pas bewoonde woning een individuele en kleurrijke uitstraling geven. Maar voor je gaat behangen, moet je eerst het oude behang verwijderen – en doe dat zo volledig en grondig mogelijk. Dit duurt vaak langer en is veel bewerkelijker dan het aanbrengen van de nieuwe wanddecoratie. Leer hier een paar tips om het werk gemakkelijker te maken.

Veel doe-het-zelvers schrikken ervoor terug om het oude behang helemaal te verwijderen, vanwege de grote moeite die het kost om het behang te veranderen en er overheen te proberen plakken. Dit resulteert echter vaak in oneffenheden en overlappende naden. Bovendien kan de kleur van het oude behang doorschijnen. Het behangplaksel dat gebruikt wordt om de nieuwe banen aan te brengen, verzacht ook het oude behang, zodat het niet meer goed aan de muur hecht en golven vormt. Daarom is een grondige voorbereiding en verwijdering van het oude behang essentieel bij het behangen. Natuurlijk kun je een vakman inhuren om het behang te verwijderen. Afhankelijk van het werk dat ermee gemoeid is, variëren de kosten van 5 tot 20 euro per vierkante meter. Maar met de juiste tips kun je ook zelf thuis het behang verwijderen in slechts een paar stappen.

Hoe ga ik te werk bij het verwijderen van behang?

Bij het verwijderen van behang werk je meestal met veel water, zodat de muren nat worden. Om kwetsbare vloeren en meubels tegen vocht te beschermen, dek je ze ter voorbereiding af met folie. Om de kamer vrij van elektriciteit te houden, schakel je de zekering uit en schroef je de afdekplaatjes van de stopcontacten los.

Hoe goed of slecht oud behang verwijderd kan worden hangt af van de soort behang, zoals houtspaanderbehang, de ouderdom ervan en de ouderdom en soort van het behangplaksel. Je kunt van tevoren testen of het behang gemakkelijk van het oppervlak verwijderd kan worden: Maak een klein gebied vochtig met water. Als het oppervlak donker wordt, kan de laag oud behang betrekkelijk gemakkelijk van de muur verwijderd worden.

Als dit niet het geval is, kun je helpen met geschikte hulpmiddelen. Behangverwijderaar verkrijgbaar in doe-het-zelfzaken of zelfs eenvoudig afwasmiddel doen hier wonderen. Het behangverwijderingsmiddel wordt in warm water opgelost en daarna gelijkmatig en royaal op het oppervlak van het oude behang aangebracht om het te bevochtigen. Je kunt er bijvoorbeeld een pastaborstel voor gebruiken, maar een drukspuit is sneller en grondiger. Na een korte inweektijd kan het behang meestal gemakkelijk met een spatel verwijderd worden. Het verwijderen van behang dat niet waterafstotend is werkt heel goed.

Met welke trucs kun je waterafstotend behang verwijderen?

Waterafstotend houtspaanbehang of behang dat met latexverf overschilderd is, is bijvoorbeeld het enige probleem. De reden: ze nemen niet genoeg vloeistof op en kunnen daarom niet gemakkelijk verwijderd worden. Daarom moet je voorzichtig werken met een stekelroller of egelroller. Het gereedschap wordt gebruikt om het behangoppervlak te perforeren, zodat het water door de laag heen tot het plaksel kan doordringen. Gebruik voor het aanbrengen een pastaborstel, spuitfles of kwastje. Deze inweekmethode is taboe voor lichte muren van gipsplaat, want de muren zouden door het vocht beschadigd worden.

Behang in vochtige ruimtes zoals keukens en badkamers is vaak gemaakt van een vochtregulerende en scheurbestendige stof. Hoewel dit gunstig is voor de duurzaamheid, verhindert het doorweken. Als ze helemaal niet van de muur verwijderd kunnen worden, zijn schuren en overschilderen mogelijke alternatieven.

Hoe lang moet het behang inweken voor het verwijderd wordt?
Bij het verwijderen van behang is het belangrijk de inweektijd in acht te nemen. Je moet de oplossing minstens 30 minuten op het behang laten inwerken. Tip: Hoe langer het behang weekt, hoe gemakkelijker het is om de banen te verwijderen. Kleinere behangresten kunnen na het afpellen voorzichtig met een spatel verwijderd worden.

Hoe kan vinyl behang verwijderd worden?

Vinyl behang is bijzonder goed bestand tegen vocht. Sommige zijn zelfs behandeld met waterafstotende latex. Dit maakt het moeilijk om de behanglaag zacht te maken met een alkali. Daarom moet je ook hier het oppervlak van het behang met een egelroller perforeren om het waterdoorlatend te maken.

Als het oude behang met de spijkerroller grondig is voorbereid, kan water, afwasmiddel of behangoplosmiddel worden gebruikt zoals bij gewoon behang.

Wees bij het gebruik van de behanggel voorzichtig dat je niet te veel druk uitoefent, want de scherpe roestvrijstalen naalden kunnen anders ook de muur beschadigen. Om het zekere voor het onzekere te nemen, kun je de behangers egel achterwege laten en in plaats daarvan schuurpapier gebruiken. Gebruik het om het oude behang voorzichtig op te ruwen in plaats van het te perforeren.

Hoe verwijder je meerdere lagen behang tegelijk?

Oude wandbekleding wordt vaak gewoon over behangen. Als je dan nieuw behang wilt aanbrengen, heb je bij het verwijderen te maken met twee of meer lagen tegelijk. In zo’n geval moet je niet meteen beginnen te schilderen met behangafbijtmiddel, maar het behang voorbehandelen met de egelroller. Het oppervlak moet tot op de laatste laag geperforeerd zijn. Alleen zo kan de oplossing van water, behangafbijtmiddel en afwasmiddel tot de laatste laag plaksel doordringen en zacht worden.

Tip: Met meerlaagse behangstroken kun je het oplossend vermogen van het loog optimaliseren. Voeg gewoon een beetje pasta toe. Dit verbetert de consistentie van de vloeistof, voorkomt dat hij snel weer wegloopt en zorgt ervoor dat hij goed in de behanglagen doordringt.

Bij bijzonder hardnekkig behang dat ondanks al je inspanningen niet van de muur loskomt, kun je de muur tijdelijk afplakken met een dun vel schilderstape. Dit voorkomt dat het vocht snel verdampt. Als je dan de belichtingstijd wat verlengt, kunnen zelfs meerdere aan elkaar plakkende stroken behang moeiteloos verwijderd worden. Om behang weg te gooien doe je het bij het restafval, op een paar uitzonderingen na.

Hoe kan behang met stoom verwijderd worden?

Als je de inwerktijd wilt verkorten, moet je hete stoom gebruiken om behang te verwijderen. Giet hiervoor de hierboven beschreven loog in een verdamper. Dit verwarmt het water en leidt het in een stoomplaat. Je beweegt de plaat dan gelijkmatig over het oude behang. De stoom dringt door fijne spuitmondjes in het behang en de plaklaag en verwijdert beide.

Gecoat, meerlaags en vinyl behang moet vooraf geperforeerd worden, zodat deze methode effectief is. Na een korte inweektijd kan het doordrenkte behang meestal vrij gemakkelijk en snel van de muur verwijderd worden. Bij hardnekkige resten kun je helpen met een spatel. Je kunt echter beter geen hete stoom gebruiken op muren van gipsplaat.

Eenvoudige oplossing: zelfklevend behang

Als je het behang vaker wilt vervangen, kun je beter zelfklevend behang gebruiken. Net als stickers en muurtatoeages zijn verwijderbare behangsels aan de achterkant met een kleeflaag bedekt. Om te behangen hoef je alleen maar de beschermfolie af te pellen, de stroken gelijkmatig op te plakken en oneffenheden glad te strijken.

Deze nieuwe soorten behang hechten betrouwbaar en kunnen toch snel en gemakkelijk verwijderd worden. Om het behang te verwijderen hoef je alleen maar een hoek op te tillen met de spatel en je kunt dan de behangstrook in één stuk van de muur trekken. Dit bespaart je veel tijd en werk.

Effen behang is nu verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en patronen, en ook in houtspaanderbehang, vinylbehang en niet-geweven behang. Bij het kopen van afpelbaar behang is het enige dat opvalt dat er verschillende modellen zijn: Sommige zijn volledig verwijderbaar, andere zijn alleen splijtbaar, en laten een dun residu achter op de muur. Een derde variant is nat afpelbaar, wat betekent dat het bevochtigd moet worden, maar dan in één stuk verwijderd kan worden. Afpelbaar behang is een goede oplossing, vooral voor gipskartonnen muren die weinig vocht verdragen.