De laatste jaren heeft de industrie voor landbouwmachines steeds meer dan 100 miljard euro omzet gegenereerd. Het grootste deel hiervan is toe te schrijven aan slechts vijf bedrijven. Dit zijn de grootste fabrikanten van landbouwtechnologie ter wereld.
2013 was tot nu toe het recordjaar voor landbouwtechniek: 137 miljard dollar aan verkopen behaalden fabrikanten wereldwijd met tractoren, maaidorsers en dergelijke. Door expansie enerzijds, maar ook een verandering in de bedrijfsstructuren door overnames, zijn er nu een paar wereldspelers op het gebied van landbouwtechnologie ontstaan. De drie grootste delen zelfs meer dan de helft van de wereldmarkt.
Dit zijn de vijf grootste landbouwtechnologie groepen ter wereld, gemeten naar jaaromzet, die samen meer dan 80 miljard US dollar bedraagt.
Plek 1: Deere & Company
“In 1837 bezat John Deere, een smid en uitvinder, niet veel meer dan een werkplaats, een afgedankt zaagblad en een idee,” zo beschrijft het bedrijf op zijn website, dat nu de grootste fabrikant van landbouwmachines ter wereld is. In 1868 werd “Deere & Company” opgericht als een naamloze vennootschap.
Deere and Company rapporteerde een omzet van $ 37,34 miljard en een bedrijfsresultaat van $ 5,14 miljard in het laatste fiscale jaar 2018 (dat eindigde op 28 oktober). De verkoop van John Deere oogstmachines kwam daarbij uit op $33,35 miljard. Al in het eerste kwartaal van het fiscale jaar 2018/19 stegen de inkomsten van de onderneming met 16 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar tot $6,94 miljard. Volgens officiële cijfers zullen de totale inkomsten van de onderneming in het fiscale jaar 2019 naar verwachting met 7 procent stijgen.
Plek 2: CNH Industrial
Bekender dan de bedrijfsnaam CNH Industrial zijn de vele merken die eronder samenkomen: Alleen al aan de kant van de landbouwmachines zijn dat Case IH met een 175-jarige geschiedenis, Steyr, New Holland, vroeger Ford of Fordson, Fiat of FiatAgri. Dan zijn er nog de bedrijfsvoertuigen van Iveco, Fiat, Magirus, Unic en anderen.
CNH Industrial behaalde in 2018 een opbrengst van 29,71 miljard dollar. Het bedrijfsresultaat bedroeg $ 3,3 miljard, volgens de onderneming. Dat in vergelijking met slechts $ 2,2 miljard in fiscaal 2017.
Plek 3: Kubota
Het Japanse Kubota heeft sinds zijn oprichting in 1890 de derde plaats verdiend onder ’s werelds grootste landbouwwerktuigenbedrijven. Kubota haalde in 2018 een wereldwijde verkoop van landbouwmachines van $16,57 miljard. Een groot deel van de verkoop komt echter van andere divisies, zoals bouwuitrusting, grasmaaiers en verbrandingsmotoren, het product waarmee de firma in 1922 op de markt kwam. Met de overnames van Kverneland en Great Plains zette Kubota grote stappen op weg naar een volliner.
Plek 4: AGCO
De oorspronkelijke merken van de AGCO Groep zijn Gleaner en Allis-Chalmers – AGCO staat tenslotte voor “Allis-Gleaner Corporation”. De andere merken van de groep zijn in dit land echter veel bekender: o.a. Fendt, Massey Ferguson, Challenger en Valtra.
In 2018 bedroeg AGCO’s netto-omzet in totaal $9,4 miljard. Dit betekent dat de netto-omzet voor het hele jaar 2018 met ongeveer 12,6 procent steeg in vergelijking met 2017. Het bedrijfsresultaat van de onderneming bedroeg 503 miljoen dollar.
Plek 5: Claas
Het Duitse Claas staat op de 5de plaats van ’s werelds grootste fabrikanten van landbouwmachines. Zijn kerncompetentie zijn maaidorsers – hier brak de Claas familie door. De firma uit Harsewinkel is nog steeds wereldmarktleider in maaidorsers en voeder oogstmachines. Met de overname van Renault kregen ook tractoren eindelijk een vaste plaats in het Claas productenpakket.
Claas boekte in 2018 een omzet van 3,89 miljard euro. Dat is 3,4 procent meer dan in het succesvolle boekjaar 2017. De winst vóór belastingen bedroeg 226 miljoen euro.