Van karmozijnrood tot violet, amaranthout inspireert niet alleen met zijn heldere kleur, maar overtuigt ook met zijn hardheid, druksterkte en buigsterkte. Ontdek alles wat je verder over amaranthout moet weten in het volgende.

Van paars tot violet maakt amaranthout niet alleen indruk met zijn heldere kleur, maar ook met zijn hardheid, druksterkte en buigsterkte. Ontdek alles wat je verder over amaranthout moet weten in het volgende.

Wat zijn de typische eigenschappen van amaranthout?

Amaranthout uit Zuid-Amerika of Midden-Amerika is een belangrijk commercieel timmerhout. Een boom wordt tussen 38 en 45 meter hoog, de stamdiameter is tussen 0,6 en 1,2 meter.

De kleur: van violet naar paars dankzij het effect van licht

Waarschijnlijk het opvallendste kenmerk van amaranthout is zijn kleur. Dit kan variëren van violet tot karmozijnrood – maar het is niet vanaf het begin zo: Het spinthout, met een diameter van drie tot zes centimeter, is wit, hooguit crèmekleurig. Het kernhout van de Peltogyne venosa soorten is meteen na het snijden grijsbruin, maar verandert dan na een paar dagen van kleur, in tegenstelling tot het spinthout. Maar hoe komt het amaranthout eigenlijk aan zijn opvallende kleur? Het antwoord is even eenvoudig als fascinerend: door licht. Blootstelling aan licht doet het kernhout, of liever de poriën ervan, eerst paars worden, dan violet en later zelfs bruin-violet. Als je voorwerpen van amaranthout wilt boenen, kun je het beste een boenmiddel zonder stoffen op alcoholbasis kopen. Dat komt omdat deze producten het hout letterlijk van zijn geweldige kleur kunnen ontdoen en de kleurdeeltjes uit de poriën kunnen oplossen.

Het purperhart graan

Hoewel er af en toe problemen kunnen zijn met afwisselende kronkelgroei in amaranthout, is de nerf over het algemeen recht tot golvend. De houtstructuur van amaranthout is fijn en gelijkmatig, ook al zijn de poriën verspreid. In sommige stukken hout zijn de jaarringen heel duidelijk zichtbaar, in andere zijn de jaarringen helemaal niet te zien.

Amaranthout is een belangrijk constructiehout

Het tropische hout kan heel goed gelijmd worden. Maar dat alleen maakt de soort nog niet tot een gewild constructiehout. Het kernhout van de amarant is bestand tegen aantasting door insecten en schimmels en is weerbestendig. Ingedeeld in weerstandsklasse twee is purperhout even hard als eiken- en robiniahout, maar het heeft ook een hoge druksterkte en buigsterkte, en een zeer geringe krimp.

Negatieve eigenschappen van paars hout

Een van de slechtere eigenschappen van deze houtsoort is dat amaranthout moeilijk te bewerken is omdat het erg bros is en vol hars zit. Gereedschap wordt snel dof bij het werken met amaranthout en het stof van het hout kan irritatie van de slijmvliezen, dermatitis, malaise en vlagen van zwakte veroorzaken. Let er bij het drogen op dat het proces langzaam maar gestaag verloopt, anders komen er scheuren in het amaranthout. In het algemeen moet dit soort hout ook niet geoogst worden als het een paar dagen van tevoren geregend heeft, anders kan er schimmel of rot optreden door het vocht in het hout.

Waar wordt amaranthout gebruikt?

Amaranthout wordt op verschillende gebieden gebruikt. Hoofdzakelijk in de chique binnenhuisinrichting als inrichtingshout, in de kunstwereld en bij de bouw van muziekinstrumenten. Er zijn fraaie wandbekledingen, fineer en meubels of parket van amaranthout. Amaranthout is ook goed te draaien en perfect als beeldhouw- en snijmateriaal, dat gebruikt wordt voor het maken van sieraden, handvatten voor gereedschap en gitaarvingerborden. In de landen waar de Peltogyne Venosa bomen groeien, wordt amaranthout niet alleen gebruikt als afwerkingshout voor fineer en dergelijke, maar ook bij de bouw van heipalen, bruggen, dokken en havens, en in de scheepsbouw.

Wat kost amaranthout?

Amaranthout kost zo’n 2.300 tot 2.800 euro per kubieke meter, tweemaal de prijs van eikenhout. Je kunt Purpleheart massief houten planken voor een parketvloer krijgen vanaf ongeveer 160 euro per vierkante meter. Purperhart fineerhout voor de meubelbouw kost ongeveer 26 euro per vierkante meter en vierkant hout, om bijvoorbeeld schrijfgerei, kommen of kopjes mee te versieren, kost – afhankelijk van diameter en afmetingen – tussen 3 en 17 euro. Prijzen voor afzonderlijke meubelstukken van amaranthout zijn op aanvraag verkrijgbaar, omdat het meestal om eenmalige stukken of werk in opdracht gaat en de kosten met de fabrikant moeten worden overeengekomen.