In dit artikel lees je alles over houtoliën, van de verschillende soorten die er zijn tot de meest geschikte houtolie voor je hout.
Wat is houtolie?
Houtolie kan zowel direct op kaal hout en houtsoorten aangebracht worden, als over houtbeitsen. Het is een decoratieve houtafwerking die ook beschermende kwaliteiten heeft. Met een aangenaam contrasterende glans over de houtnerf brengt het het natuurlijke karakter van het hout naar voren. Hoewel de beschermende kwaliteiten niet zo duurzaam zijn als die van houtvernissen, waarderen houtbewerkers de nadruk op het karakter.
Hoe werkt het?
Houtoliën dringen in het hout en vervangen en vullen de natuurlijke oliën van het hout aan om bescherming toe te voegen.
Door de blootstelling aan de elementen, maar ook door ouderdom en slijtage, kunnen houtoliën houten oppervlakken hun natuurlijke kleur teruggeven, waardoor ze een nieuw leven krijgen. Alle soorten meubels, vloeren en vloeren kunnen onderhouden en verjongd worden met houtoliën van hoge kwaliteit.
Gezondheid en veiligheid
Bij het gebruik van houtolie is er een basis gezondheids- en veiligheidsvoorschriften die je in acht moet nemen. Houtolie is een ontvlambaar product, dus bij het gebruik van toepassingsmateriaal zoals kwasten en lappen moeten voorzorgsmaatregelen genomen worden. Natte applicatie-apparatuur kan hitte genereren als de olie droogt. Om dit risico te voorkomen moet je doeken en lappen (niet gekreukeld of gerold) op een vlakke betonnen ondergrond laten drogen. Dit oppervlak mag niet aan zonlicht of warmtebronnen worden blootgesteld.
Zorg er bij het weggooien van doeken en lappen voor dat ze in water gedrenkt en volledig uitgedroogd zijn, want ze kunnen spontaan ontbranden.
Afwerking met houtolie
Terrasolie
Terrasolie is perfect om pas gelegde vloeren langdurig te beschermen. Zowel de natuurlijke houtkleur als een beits worden erdoor versterkt, en terrasolie biedt een duurzame weerbestendige laag. Als je een gladde vloer in plaats van een geribbelde of gegroefde vloer hebt, raden we aan een toplaag van osmo anti-slip terrasolie te gebruiken nadat een laag osmo terrasolie is aangebracht. Deze olie bevat een speciaal hoog samengeperst organisch antislip additief dat gelijkmatig in de coating verdeeld wordt en uitglijden voorkomt als het droog is.
Tuinmeubelolie
Meubelolie wordt vooral gebruikt op houten tuinmeubelen buiten, zoals tuinbanken, tafels en stoelen. Meubelolie kan zowel op zacht- als op hardhout gebruikt worden, maar het is altijd het beste het compatibiliteitsadvies van de fabrikant te raadplegen, omdat oliën (zoals de osmo buitenolie serie) vaak een verweringsperiode voor bepaalde houtsoorten nodig hebben.
Osmo houtbeits met natuurlijke olie is een ideale keuze voor buitenmeubelen omdat het geschikt is voor zowel verticale als horizontale oppervlakken. Het is verkrijgbaar in een blanke matte afwerking of in verschillende gekleurde satijnen afwerkingen. De blanke afwerking beschermt niet tegen uv-stralen en laat het oppervlak op natuurlijke wijze “vergrijzen” en “verouderen” (populair bij rustieke ontwerpen), terwijl de gekleurde afwerkingen in meer of mindere mate uv-bescherming bevatten. Als vuistregel geldt: hoe donkerder de kleur, hoe hoger de uv-bescherming.
Voor een milieuvriendelijker optie adviseren we rubio monocoat hybrid wood protector te gebruiken. Rmc hybrid wood protector is een 0% voc één-laagse olie die geschikt is voor het decoreren en beschermen van alle hout buitenshuis (zowel horizontaal als verticaal). De gemakkelijke toepassing en onderhoud maken van deze olie een uitzonderlijk gebruiksvriendelijk product.
Vloeroliën
Vloerolie is bedoeld om vloeren te beschermen tegen zwaar voetgangersverkeer. Ze zijn er in een reeks verschillende afwerkingen die zowel op zacht- als op hardhout aangebracht kunnen worden. Voor een houten vloer wordt de voorkeur gegeven aan houtoliën boven vernis, omdat ze het natuurlijke karakter van het hout beter tot zijn recht laten komen. Wij bevelen oliën van hardwax aan, zoals osmo polyx®-oil original.
De verschillende soorten houtoliën
Er zijn veel verschillende soorten houtoliën. Bepaalde houtsoorten zijn beter geschikt voor specifieke oliën.
Lijnolie
Lijnolie is een traditionele keuze om hout te voeden en te beschermen. Het is er in vele vormen en wordt verkregen uit het zaad van de lijnzaad-vlasplant. Gezien het gebruiksgemak en de goedkope prijs is het een van de populairste afwerkingsoliën ter wereld.
Ruwe lijnzaadolie en gekookte lijnzaadolie zijn de twee meest voorkomende soorten lijnzaadolie.
Ruwe lijnolie is niet bewerkt en bevat geen drogers of verdunners. Het heeft een veel langere droogtijd en staat erom bekend dat het op cricketbats gebruikt wordt om het vocht vast te houden en de kans op barsten en splijten te verminderen.
Gekookte lijnolie, daarentegen, heeft er hete lucht doorheen gekregen om de droogtijd aanzienlijk te versnellen. De olie sijpelt in de poriën van het hout en geeft een traditionele slijtvaste houtafwerking. Het is geschikt voor alle houtsoorten (behalve eiken buiten).
Lijnolie kan over het algemeen over beitsen aangebracht worden, afhankelijk van de soort houtbeits die gebruikt wordt. Gebruik alleen beitsen op water- of niet-korrelversterkende basis, want beitsen op oplosmiddelbasis kunnen het doordringen van de olie verstoren. We bevelen rubio monocoat precolor aan als watergedragen beits voor hout binnenshuis, en rubio monocoat sunprimer als watergedragen beits voor hout buitenshuis.
Deense olie
Deense olie werkt het best op nieuw en onbehandeld hout. Vergeleken met lijnolie is het meer een dun mengsel van olie en vernis met een snellere droogtijd. Als je danish oil aanbrengt, duurt het ongeveer 15 minuten voor het in het hout trekt. Per dag moet een enkele laag aangebracht worden; extra lagen geven een dikke en duurzame laag. Onze aanbevolen keuze is liberon superior danish oil.
Tung olie
Ook bekend als porselein houtolie, is tung olie een doorzichtige plastic coating die gebruikt wordt in drukinkten en olieverven. Deze soort olie kan verzwakt worden met een koolwaterstofverdunner, waardoor de olie in de fijnste houtnerven kan doordringen. In verschillende dunne lagen aangebracht kan tungolie een satijnachtig ‘bevochtigd hout’ uiterlijk geven met een gouden tint. Onze aanbevolen keuze is liberon zuivere tungolie.
Hardwasolie
Hardwasolie kan een superieure afwerking geven aan houten vloeren en meubelen binnenshuis. Het heeft een taaiere beschermlaag dan andere houtoliën. Hardhout oliën vormen een zeer duurzame barrière op zacht en hardhout tegen water, vlekken, hitte, vuil en slijtage. Harddax oliën zoals osmo polyx oil original vormen een houtafwerking die de voordelen van natuurlijke oliën en was combineert in één uiterst snel drogend product.
Olijfolie
Olijfolie is een niet-drogende olie op plantaardige basis. Het kan gebruikt worden als stijl poetsmiddel op hout om het een fris verjongd uiterlijk te geven. Je kunt echter beter geen olijfolie gebruiken op voorraadschalen voor voedsel, want dat kan het voedsel bederven.
Teak olie
Teakolie is vooral geschikt voor houten oppervlakken buiten, speciaal voor teakhout. Teakolie kan echter ook op andere houtsoorten gebruikt worden. De olie is meestal een mengsel van lijnolie, vernis, terpentine en soms tungolie. Onze aanbevolen keuze is rio verde teakolie.
Minerale olie
Minerale olie is een goede keus voor houten snijvlakken zoals snijplanken, want het is een niet-giftige olie. Om het hout een meer waterafstotende afwerking te geven, raden we aan bijenwas als verzegeling te gebruiken.
Houtolie
Toepassing van houtoliën
Bepaalde soorten afwerkingen hebben een verschillend effect op verschillende houtsoorten, dus het kan zijn dat het er niet hetzelfde uitziet als op de foto. Daarom raden we sterk aan eerst een proef uit te voeren op een onopvallende plaats van het hout dat je gaat beitsen, oliën of lakken. De meeste van onze houtbeitsen hebben proefmogelijkheden, zodat je kunt controleren of je tevreden bent met de uiteindelijke afwerking voor je je vastlegt op een groter blik.
Als je van plan bent je hout te beitsen voor je er olie op doet, is het beter een beits op waterbasis te gebruiken. Als je een beits op oliebasis gebruikt, zal die het hout verzegelen en dus de houtolie niet kunnen opnemen.
Houtolie of houtvernis?
In tegenstelling tot veel houtvernissen met voc zijn houtoliën natuurlijke producten die gemakkelijk aan te brengen en overuren te onderhouden zijn en dus over het algemeen een lager voc-gehalte bevatten. Als je de kenmerken van je hout wilt behouden en tegelijk de beschermende kwaliteiten ervan wilt versterken, kunnen houtoliën de beste keuze zijn als afwerking in plaats van was of vernis.
Voor- en nadelen van houtoliën
Voordelen:
- De meeste houtoliën zijn milieuvriendelijker
- Oliën geven een langdurige en kosteneffectieve afwerking
- Ze kunnen oppervlakken beschermen tegen morsen en vuil
- Oliën zijn meer geschikt voor zowel woonhuizen als
- Creëer unieke effecten met voorbehandelingen en
Nadelen:
- Na verloop van tijd is onderhoud nodig
- Oliën hebben de neiging een langere droogtijd te hebben dan vernissen
- Meerdere lagen kunnen nodig zijn (niet rubio monocoat)
- Bij opnieuw lakken moet dezelfde soort olie gebruikt worden
Welke soort houtolie is het beste voor je hout?
Verschillende soorten houtolie zijn beter geschikt voor specifieke houtsoorten. De soort olie die je gebruikt hangt er ook van af of het hout voor binnen of voor buiten bestemd is.
Essenhout
We raden aan om voor essen ofwel Deense olie ofwel teakolie te gebruiken. Deze olie-afwerkingen helpen de natuurlijke blonde kleur van essenhout te behouden. Bij blootstelling aan overvloedig uv-licht kan het hout echter iets vergelen, waardoor donkere tinten in de nerf ontstaan. Om dit te vermijden bleken sommige gebruikers het hout vóór het oliën.
Bamboe
Voor het afwerken van bamboe raden we aan teakolie te gebruiken. Deze soort olie werkt je bamboemeubels of -decor mooi af en beschermt tegelijk het natuurlijke karakter van het bamboe.
Beuken
We raden aan bij het afwerken van beuken houten oppervlakken Deense olie te gebruiken. Deense olie versterkt de natuurlijke kleur van het hout. Als je oude beuken werkbladen of kasten hebt, kan een verse laag danish oil ze weer tot leven wekken.
Ceder
Voor het afwerken van cederhout raden we aan lijnolie te gebruiken. Deze soort olie is het populairst bij houtbewerkers, maar ook bij gebruikers van cederhouten bekleding en knutselaars.
Mahonie
Als je een mahoniehouten werkstuk met olie wilt afwerken, raden we je aan tungolie, lijnolie of teakolie te gebruiken. Deze olie-opties zijn zeer geschikt voor binnengebruik, en zullen geen glazige glans op het mahonie achterlaten.
Esdoorn
Voor het afwerken van esdoorn raden we aan een tung olie of een lijnolie te gebruiken. Beide oliën brengen de gekrulde of tijgerachtige nerven van het hout naar voren, en werken zo esdoorn af tot de hoogste standaard.
Eiken
We raden aan een tung olie te gebruiken voor eiken oppervlakken. Deze soort olie behoudt zowel de kleur als het karakter van het eikenhout. Wil je het eiken echter donkerder maken, dan is hardwaxolie idealer. Een andere populaire olie voor eikenhout is danish oil. Deze soort olie kan de rijke tinten in het hout naar voren brengen en tevens vlekken op het oppervlak voorkomen.
Grenen
Voor het afwerken van grenen raden we aan een ruwe lijnolie te gebruiken. Deze soort olie verontreinigt geen voedingsstoffen, wat perfect is voor grenen eettafels.
Voor grenen meubelen die niet met voedsel in aanraking komen, geeft deense olie de meest duurzame afwerking.
Rozenhout
We raden aan voor palissander ofwel een ruwe lijnolie ofwel teakolie te gebruiken. Deze soort olie kan de sterke kleuren van palissander oppervlakken en meubelen versterken.
Teak
Voor het afwerken van teak bevelen we het gebruik van gespecialiseerde teakolie aan. Teakolie wordt niet uit teak gemaakt. De olie is meestal een mengsel van lijnolie, vernis, terpentine en soms tungolie.
Notenhout
We raden aan tung olie te gebruiken voor walnoot. Deze soort olie zal de nerf donkerder maken en zo het hout verfraaien en beschermen.
Verwijderen van houtolie
Houtolie van houten oppervlakken verwijderen is een eenvoudig proces. Omdat de olie niet te diep in het hout trekt, kan de bovenste laag teruggeschuurd worden. Als het kale hout eenmaal blootgelegd is, kun je er daarna verf, vernis of een andere olie op aanbrengen.