De gespecificeerde gelijkspanning is meestal 5, 12, 24 of 36Vdc. De LED-voeding moet dienovereenkomstig worden geselecteerd. Voor het totale vermogen gebruikt u de indicatie watts per meter en berekent u het maximale vermogen van de LED-strips. Met een totale lengte van 4,5m LED strips en 4 Watt/m is dit ongeveer 18 Watt.
De LED-voedingseenheid moet 10-20% energiereserve overhouden, zodat deze lang comfortabel aanvoelt. De aanbeveling voor het vorige voorbeeld is een voeding van 20 of zelfs beter 30 Watt. Het apparaat geeft zoveel vermogen af als nodig is.
Een ander voorbeeld: Drie 24Vdc-stroken van 5m elk met een stroomverbruik van 10 watt per meter. De berekening: 3x5m = 15m, 15m x 10 Watt per meter = 150 Watt.
KOELING
Ja, zelfs led strips bij leddirect.nl worden warm of zelfs heet. Dus je moet altijd nadenken over de juiste koeling. De warmte wordt deels direct onder de kleine SMD LED’s opgewekt, deels onder de serieweerstanden of andere elektronische componenten op de LED-koperstrip. Zo wordt ook de LED tape zelf warm.
Bij PUR-LED gebruiken we alleen dikke koperen banden, die een snelle warmteafvoer garanderen. Koper ziet er niet alleen goed uit, maar is ook perfect geschikt voor warmteregulering.
De koperen band (LED-strip) wordt het best gekoeld met een aluminium profiel. Als een eenvoudige gids, zolang je de LED-strip kunt aanraken en het gewoon warm aanvoelt, is alles in orde. Als het heet wordt, zodat het al pijn doet aan je vingers, is een betere koeling dringend noodzakelijk!
De volgende regels kunnen als een ruwe gids worden beschouwd (incl. productlink als voorbeeld):
- tot ca. 5 Watt per meter – geen koeling nodig
- van ca. 6-15 Watt per meter – eenvoudig aluminium profiel is voldoende
- van ca. 16-20 Watt per meter – dik aluminium profiel noodzakelijk
- van 20-30 Watt per meter – groot aluminium profiel nodig
- van 30-50 Watt per meter – zeer grote koeloppervlakken noodzakelijk
MECHANISCHE BELASTING
Defecten als gevolg van mechanische belasting mogen niet worden onderschat! LED-strips zijn altijd voorzien van een dubbelzijdig, thermisch geleidend plakband. Bij het aanplakken moet u oppassen dat u niet op de LED drukt. Vooral niet op de LED-kop. Dit kan leiden tot directe schade of laattijdige gevolgen.
Bij PUR-LED gebruiken we een speciale dispenser in de productie, die de kracht gelijkmatig verdeelt over de LED-strip en een stipte druk op de LED-chip vermijdt.
Bij het aansluiten van de LED-strips moet u er ook op letten dat er geen spanning via de verbindingskabel naar de soldeerpunten wordt overgedragen. In het ergste geval scheuren de soldeerverbindingen af. Zelfs kleine scheurtjes onder het soldeerkussen kunnen op deze manier ontstaan, wat later ongewenste effecten kan veroorzaken. Trek of transporteer daarom nooit een LED-strip aan de voedingskabel.
Een andere vorm van spanning ontstaat bij het buigen van de LED-strips. De bocht moet altijd plaatsvinden tussen de LED’s. Hoe meer LED’s een strip per meter heeft, hoe voorzichtiger je er mee moet zijn.
LED-strips voldoen aan verschillende eisen met betrekking tot vochtige en natte omgevingen. U vindt de informatie in de IP-code. De afkorting IP staat voor International Protection. In de Engelstalige wereld wordt de afkorting soms ook vertaald als Ingress Protection. Hoe hoger het tweede cijfer, hoe beter het artikel beschermd is tegen water. Bij PUR-LED werken we meestal met de volgende producten:
- IP20: Bescherming tegen toegang met de vinger, maar geen bescherming tegen water. Alle LED Strips in ons aanbod voldoen aan deze beschermingsklasse. Aangezien dit de minimumnorm is, specificeren we dit niet.
- IP44: Bescherming tegen toegang met een draad en spatwater aan alle kanten. Zo kunnen we elke LED-strip “upgraden” voor vochtige plaatsen zoals badkamers en buitenruimtes. Deze mate van bescherming bereiken we in onze productie met een speciale lak, die in onze werkplaats in twee lagen wordt aangebracht.
- IP54: Volledige bescherming tegen contact en opspattend water aan alle zijden, dankzij een siliconenkapseling op de LED-strip.
- IP65: Deze beschermingsgraad biedt volledige bescherming tegen contact en waterstralen.
- IP67: Deze mate van bescherming kan onder water worden ondergedompeld (helder water, chloorvrij, geen zout water) voor een korte tijd. Hier wordt de LED-strip in een siliconenbuisje getrokken en vervolgens volledig met siliconen gespoten.
- IP68: Deze beschermingsklasse kan langer onder water blijven. Meestal worden de tijd en de maximale waterdiepte aangegeven.
ELEKTROSTATISCHE ONTLADING
Klinkt leuk, maar het komt uit een serieuze achtergrond.
Afhankelijk van de toestand van de grond, de schoenen en de wrijving worden de kleren van een persoon statisch geladen. Als het slecht gaat, kan het ook een of meer LED’s op een strip vernietigen. Daarom adviseren wij u altijd om uzelf te ontladen. In het beste geval werkt u met een aardingsband. Tenminste als u met LED-strips werkt en deze soldeert.
De aarding op de bouwplaats is nogal moeilijk. Hier moet je op zijn minst:
- gebruik antistatische schoenen
- Vermijd kleding van polyester
een geaard deel aanraken
DUURZAAMHEID
Als u de tijd neemt en aandacht besteedt aan deze tips, zult u vele jaren stroombesparend licht hebben. Samengevat betekent dit voor ons bij PUR-LED:
- Gebruik de juiste voedingsspanning en zorg voor energiereserves in de voedingseenheid.
De LED-voedingseenheid moet ook van hoge kwaliteit zijn, dat loont. - Voldoende koeling is belangrijk, vooral voor stroken boven 6 watt per strekkende meter.
- Druk tijdens de installatie niet op de LED’s en let op de elektrostatische ontlading.
- Als het in een vochtige omgeving gaat, gebruik dan een waterdicht product.