In onze veiligheidsblog hebben we regelmatig geschreven over het correcte en standaard-conforme gebruik van valbeveiligingssystemen, steigers, werk- en hefplatforms, tot en met het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen. Dit artikel gaat echter niet over het gebruik van arbeidsveiligheidssystemen, maar over uw gewoontes en gedrag. Bepaalde gedragspatronen leiden immers vaak tot een ongeval:
- Bijvoorbeeld, als je het verkeerde touw gebruikt, is het dan de fout van het touw?
- Als je het werk platform opklimt, is het dan de schuld van het werkplatform?
- Als u een hydraulische hoogwerker overbelast met materiaal, is het dan de fout van de hoogwerker?
Je raadt al wat we bedoelen! – Als ons gedrag ongepast, in strijd met de plicht of ronduit gevaarlijk is, kan het desastreuze gevolgen hebben. Gelukkig is het aan ons om ons eigen gedrag te controleren. Laten we dus eens kijken naar de kleine dingen die een groot verschil maken, niet alleen in onze persoonlijke veiligheid maar ook in een bepaalde situatie, zoals het werken op het dak. Maar vergeet niet dat het belangrijkste gedrag de juiste toepassing van het gekozen arbeidsveiligheidssysteem is. In dit artikel bespreken we andere gedragingen of gewoonten die verder gaan dan het correcte gebruik van OSH-systemen.
1. loop nooit achteruit
Het klinkt zo simpel, nietwaar? En toch, zo nu en dan, zijn we gewend om een stap terug te doen. Dit heeft meestal geen negatieve gevolgen. Maar in een gevaarlijke situatie, zoals op het dak, kan dit een cruciale fout zijn. Weet je echt precies waar je nu staat? Misschien weet u dat u op dit moment niet voor een koepellicht staat (dat u moet beveiligen, maar laten we gewoon voor dit voorbeeld doen alsof het koepellicht niet beveiligd is). Wat dacht u bijvoorbeeld van een pijp op het dak waar u over struikelt als u achteruit loopt en dan recht door deze koepelverlichting valt? Weet u ook zeker hoe ver u van de rand van het dak of de rand van de val af bent? Misschien denkt u dat u nog ver weg bent, maar hoe lang staat of werkt u al op deze plek? Hoe ver ben je van het beginpunt verwijderd? Als je je heel hard op je werk concentreert, ben je misschien niet precies waar je dacht dat je was. Een kleine verandering in je gedrag kan je leven redden! Vergeet dus niet dat het belangrijkste om je leven te beschermen is om een standaard zekering te hebben!
2. kijk nooit naar je telefoon (of andere afleidingen) als je loopt.
Deze gewoonte is bijna een populaire sport geworden op trottoirs en in winkelcentra: Mensen lopen langs elkaar heen als zombies die naar hun smartphones staren en proberen elkaar niet te raken of te raken bij obstakels. Op het dak kan dit gedrag veel ergere gevolgen hebben dan zich te moeten verontschuldigen bij iemand die er tegenaan loopt. Het dak, en werkplekken in het algemeen, zijn geen plaatsen voor afleiding. Als uw bedrijf geen telefoonbeleid heeft (of u negeert het), verlaat dan uw werkplek om te telefoneren. Zoek een veilige plaats en blijf daar tijdens het gesprek. Als u tijdens het telefoneren niet voorzichtig bent, kunt u zich op een plaats bevinden waar u niet hoort te zijn of kunt u een collega tegen het lijf lopen en een ongeluk veroorzaken.
3. niet over iets heen klimmen
Of het nu gaat om een koepellicht, een borstwering of een ander obstakel – als je niet weet wat er aan de andere kant is en je hebt geen veilige manier om over dit obstakel heen te komen, zoek dan een andere weg! Het kan zijn dat u een step-over, een werkplatform of een ladder moet installeren om over het obstakel heen te komen. Als u blindelings over een obstakel klimt zonder enige bescherming, bent u virtueel een ongeluk aan het uitdagen! Natuurlijk weet je dat je je evenwicht heel goed kunt bewaren. Je kunt als een insect tegen de muren kruipen. Je hebt handen zo sterk als een klimmer. Al deze kwaliteiten zijn fantastisch, tot het eerste en misschien wel laatste moment dat je valt!
4. vertraag bij het naderen van de rand van het dak of de uitgang van de ladder.
We gaan ervan uit dat u de ladder correct heeft bevestigd als het een tijdelijke ladder is, of dat de schroeven goed vastzitten als het een vaste ladder is. Maar de waarheid is dat, wat je ook doet, je nooit 100% zeker kunt zijn van de conditie van de ladder voordat je er je voet op zet. . Stap langzaam op de ladder en zorg ervoor dat deze goed vastzit en dat je een goede grip hebt. U kunt uw evenwicht verliezen als u te snel op een ladder stapt of zelfs de kleinste fout maakt bij het positioneren. Ga voorzichtig te werk. Als je snel een dakrand of een valrand nadert, vraag je je dan af waarom je dat doet? – Heb je zo’n haast dat je leven afhankelijk is van een extra seconde? RELEASE – Als je valt, zal je strakke schema het minste van je problemen zijn. We gaan ervan uit dat u gebruik maakt van arbeidsveiligheidssystemen, maar wilt u deze echt testen?
5. test de fundering voor het plaatsen van gewichten
Daken worden oud. Daken gaan kapot. Sommige daken waren slecht om mee te beginnen. Helaas weet je niet wat er zich onder het membraan afspeelt. Zorg ervoor dat u de toestand van het dak kent. Controleer indien mogelijk de onderkant van het dak en ga voorzichtig verder met de test op het dak. Stop met het werken aan het dak bij het eerste teken van zwakte in het daksubstraat. Dit geldt ook voor ladders/klimmende ladders. Het is niet veilig om gewoon een ladder op te zetten en dan weg te lopen of op een ladder te springen die is verplaatst en weer op te zetten terwijl je al op het dak zit. Zorg ervoor dat u stevig op de ladder staat als uw gewicht er eenmaal op staat. Tijd nemen en voorzichtig zijn kan het verschil betekenen tussen leven en dood. Uw gedrag is belangrijker voor uw welzijn dan wat dan ook. Als verkeerd gedrag op de werkplek zulke tragische gevolgen kan hebben, waarom zouden we dan niet gewoon voorzichtiger zijn? Zo eenvoudig is het. U kunt de 5 maatregelen en vele andere integreren in uw eigen gedrag, met een vooruitziende blik handelen en zo uw eigen leven beschermen.