Een goede snoerloze gereedschapsbatterij helpt een gereedschap het beste te presteren, en deze koopgids geeft het winkelend publiek de informatie die ze nodig hebben om het meeste uit hun snoerloze gereedschap te halen.
Omdat de batterij het mogelijk maakt dat snoerloze gereedschappen hun werk doen, is de keuze van het type batterijtechnologie dat het gereedschap gebruikt bijna net zo belangrijk als de keuze van het gereedschap zelf.
Als bijvoorbeeld de capaciteit van de batterij, de oplaadtijd of de opslagkarakteristieken van het gereedschap niet zijn afgestemd op het werk of de gebruiker, kan het dure gereedschap waaraan het is bevestigd de gebruiker niet veel goeds opleveren.
Accu’s voor elektrisch gereedschap Draadloze elektrische gereedschappen worden overal gebruikt, en ze worden zelfs steeds talrijker. Fabrikanten brengen elk jaar meer draadloze modellen uit, en krachtigere modellen. Bovendien verandert de batterijtechnologie van elektrisch gereedschap snel. Dit betekent dat er meer accu-opties zijn (en we zullen waarschijnlijk meer zien), en dat veel van die accu’s naar verwachting zwaarder zullen werken dan ooit tevoren. Lees hier meer over de beste accu reciprozaag.

Het beste wat het winkelend publiek kan doen is zo goed mogelijk op de hoogte te zijn van de batterijontwerpen, prestaties, specificaties en functies om bij te blijven in de industrie. De informatie in dit artikel geeft de gebruikers van draadloos gereedschap en het winkelend publiek de voorsprong die ze nodig hebben om de juiste oplaadbare batterijtypes voor hun draadloos gereedschap te kiezen, en dan het meeste uit hen te halen.

Er zijn een paar termen en kenmerken over oplaadbare batterijen waarmee het winkelend publiek vertrouwd moet raken voordat het een draadloos elektrisch gereedschap aanschaft.

Dingen die van invloed zijn op de totale levensduur van een batterij en de gebruiksduur zijn meestal de bepalende factoren wanneer het winkelend publiek van elektrisch gereedschap een beslissing neemt (na de kosten natuurlijk), dus de meeste van de hieronder uiteengezette kenmerken hebben enige invloed op hoe lang een batterij zal meegaan.

Levensduur van de batterij

De totale levensduur van de batterij, meestal uitgedrukt als het aantal laadcycli dat de batterij kan weerstaan voordat ze haar laadcapaciteit of vermogen om energie over te dragen volledig verliest. NiCd-batterijen hebben bijvoorbeeld de neiging om een levenscyclus van 1000 ladingen (cycli) of meer te hebben.

Alle oplaadbare batterijen raken uiteindelijk versleten, hoewel ze om verschillende redenen verslijten.

Leeftijd, gebruik en geheugeneffect kunnen allemaal bijdragen aan de onvermijdelijke dood van een batterij voor elektrisch gereedschap, afhankelijk van het type batterij. Lees ook hier het artikel over accu’s in je gereedschap achter laten.

Gebruikers moeten vaak kiezen tussen een lange levensduur en andere aantrekkelijke eigenschappen, zoals de gebruiksduur. Omdat ze bijvoorbeeld langer kunnen werken tussen de laadbeurten dan andere accutypes, is de kortere levensduur van Li-Ion-accu’s meestal geen probleem voor gebruikers die meer belang hechten aan het langer in bedrijf houden van hun gereedschap.

Ontlading door zelfontlading

Alle oplaadbare batterijen verliezen langzaam hun lading wanneer ze niet worden gebruikt, maar sommige batterijen verliezen hun lading veel sneller dan andere.

Voor sommige gebruikers zijn batterijen met een snelle zelfontladingssnelheid geen probleem, vooral als hun draadloos gereedschap weinig of geen opslagruimte heeft. Accu’s met een langzamere zelfontladingssnelheid worden belangrijker voor gebruikers van gereedschap die van plan zijn hun draadloos gereedschap slechts af en toe te gebruiken.

Spanning

De spanning bepaalt hoeveel stroom een batterij op een bepaald moment kan leveren. Eenvoudigweg zijn draadloze gereedschappen met een hogere spanning krachtiger.

Oplaadbare accu’s voor elektrisch gereedschap zijn meestal een cluster van afzonderlijke cellen. De gecombineerde spanning van de cellen bepaalt de totale spanning van de accu; verschillende typen accu’s (NiCD, NiMH, Li-Ion) hebben echter verschillende individuele accucelspanningscapaciteiten.

Zo zou de accu voor een 18v accuboormachine met een lithium accu bestaan uit ongeveer 4 individuele Li-Ion accu’s, omdat Li-Ion accu’s doorgaans 3,6v-4,2v per cel kunnen leveren. De individuele celspanning voor NiCd en NiMH batterijen is ongeveer 1,2v en 1,4-1,6v, respectievelijk.

Zeer ruwweg, en met wat overlap, is de schaal voor het aanpassen van het gereedschapsvoltage aan de werkbelasting als volgt:

  • Licht werk: 7v-15v
    Medium werk: 12v-18v
    Zwaar werk: 18v-36v

Capaciteit (looptijd)

Dit is de hoeveelheid tijd die een batterij kan gebruiken tussen het laden door. De capaciteit van een batterij wordt meestal uitgedrukt in het aantal ampère-uren (Ah) dat deze kan leveren.

“Ah” is anders dan de totale stroomsterkte van het gereedschap (de stroomsterkte waarmee het gereedschap werkt). In plaats daarvan staat Ah voor de hoeveelheid energie die de accu kan vasthouden, niet voor het stroomniveau tijdens het gebruik.

Vergeet bij het winkelen voor draadloos gereedschap en de bijbehorende batterijen niet dat een hogere Ah betekent dat de batterij langer moet worden gebruikt tussen de oplaadbeurten door.

Diepe ontlading

Diepe ontlading betekent dat een gereedschapsbatterij bij normaal gebruik volledig wordt ontladen. Diepontlading kan voor sommige accu’s een probleem vormen en de levensduur en capaciteit van een accu drastisch verminderen. Voor andere accutypes is diepontlading geen probleem.

Ook hebben sommige accu’s periodiek diepontlading nodig om de accu gezond te houden. Dit extra onderhoud kan een probleem zijn voor gebruikers die hun draadloos gereedschap niet vaak gebruiken.

Geheugeneffect

Het geheugeneffect treedt op wanneer een batterij steeds opnieuw wordt opgeladen zonder dat deze volledig wordt leeggezogen. Het idee is dat de accu zich op de een of andere manier “onthoudt” hoeveel hij wordt opgeladen, en vervolgens het kortere laadbereik als nieuwe laadcapaciteit aanneemt.

Interessant genoeg (en verwarrend) behouden de op nikkel gebaseerde accu’s die gevoelig zijn voor het geheugeneffect hun capaciteit het best wanneer ze worden opgeladen nadat ze tot slechts 70% van hun capaciteit zijn gedaald. Maar (en dit is de truc), ze moeten periodiek diep kunnen ontladen, zodat de accu zijn ware capaciteit “onthoudt”.

Sommige oplaadbare batterijen zijn gevoelig voor het “geheugeneffect”, andere niet.

Batterijtypen van het elektrisch gereedschap

Er zijn drie belangrijke oplaadbare batterijtechnologieën in gebruik voor draadloos elektrisch gereedschap: nikkel-cadmium (NiCd), nikkel-metaalhydride (NiMH) en lithium-ion (Li-Ion). We beschrijven deze accutypes hieronder, geven een overzicht van de voordelen en nadelen, en bieden een overzicht van de kenmerken en specificaties voor elk type batterij.

Nickle Cadmium (NiCd)

Het oudste ontwerp van de drie, NiCd-batterijen, is nog steeds in gebruik omdat ze taai en goedkoop zijn en een lange levensduur hebben. Hoewel ze nog steeds geweldig zijn voor sommige banen, presteren NiMH- en Li-Ion-batterijen over het algemeen beter dan NiCd-batterijen.

Voordelen van Nickle Cadmium-batterijen:

  • NiCd-batterijen zijn moeilijker te beschadigen door hitte en impact.
  • NiCd-batterijen hebben een langere levensduur van ongeveer 1000 ladingen.
  • Ze zorgen voor een sterke stroomafgifte.
  • Ze zijn minder snel beschadigd door diepe ontlading, hoewel het nog steeds niet aan te raden is om ze op te slaan.
  • Ze zijn minder duur dan andere oplaadbare batterijen.

Nadelen:

  • Nikkel Cadmium batterijen zijn de zwaarste van de drie types.
  • De capaciteit is lager dan die van andere accu’s.
  • NiCd’s mogen tussen twee laadbeurten niet onder de 70% komen, anders kan de levensduur van de batterij worden verkort.
  • De meeste NiCd-batterijen moeten worden afgekoeld voordat ze worden opgeladen.
  • Ze moeten ongeveer één keer per maand diep kunnen ontladen, anders hebben ze veel last van het geheugeneffect.
  • Het cadmium in NiCd-batterijen is zeer schadelijk voor het milieu en moet op de juiste manier worden verwijderd.

 

Overzicht NiCd-batterijen:

  • levensduur: lang; 1000+ laadcycli
  • zelfontlading: matig, 15%-20%.
  • capaciteit: laag; 1,2 Ah – 2,2 Ah
  • optimale laadtijd: snel
  • onderhoud: hoog; diepe ontlading eens/maandelijks
  • geheugeneffect: hoog indien niet goed onderhouden
  • Gevoeligheid: zeer taai

Nickle Metal Hydride (NiMH)

Een nieuwere technologie, NiMH-batterijen, verbeteren de NiCd op verschillende manieren, waaronder minder toxiciteit voor het milieu.
De grootste verbetering met NiMH is hun verhoogde capaciteit, die twee tot drie keer zo lang kan zijn als die van NiCd-batterijen. NiMH is echter ook zeer gevoelig voor opslag- en laadcondities.

Voordelen van Nickle Metal Hydride batterijen:

  • NiMH-batterijen zijn iets lichter dan NiCd-batterijen.
  • Ze hebben een hogere energiedichtheid, wat betekent dat hun capaciteit groter is dan die van NiCd-batterijen, die 2 tot 3 keer langer meegaan in een enkele lading.
  • Ze zijn minder duur dan Li-Ion accu’s.
  • Capaciteitsverlies kan drastisch worden verminderd als ze goed worden opgeladen en opgeslagen, waardoor de levensduur van de accu’s sterk kan worden verlengd.
    Ze zijn niet destructief voor het milieu.

Nadelen:

  • NiMH-batterijen zijn gevoeliger voor temperatuur, vooral voor koude temperaturen, en mogen slechts tussen ongeveer 33°F – 103°F worden opgeslagen of gebruikt.
  • Diepe ontlading en gebrek aan gebruik zullen NiMH-batterijen beschadigen, waardoor hun levensduur wordt verkort en hun opslagcapaciteit wordt beperkt.
  • Ze moeten meestal worden opgeladen nadat ze 70% van hun capaciteit hebben bereikt, maar ze moeten ook om de drie maanden diep kunnen worden ontladen om het geheugeneffect te voorkomen.
  • Ze zijn duurder dan NiCD-batterijen.

Overzicht van NiMH-batterijen:

  • Levensduur van de batterij: varieert; kan net zo lang zijn als NiCd, indien correct opgeslagen en opgeladen.
  • zelfontlading: snel; 20%-30%.
  • capaciteit: matig; 2,2 Ah – 3,0 Ah
  • optimale laadtijd: snel
  • onderhoud: matig; diepe ontlading eens/drie nachtvlinders
  • geheugeneffect: gematigd; kan worden vermeden met de juiste oplading
  • Gevoeligheid: zeer gevoelig voor temperatuur

Lithium Ion (Li-Ion)

Lithium ion batterijen (Li-Ion) zijn de nieuwste technologie in oplaadbare batterijen voor draadloos elektrisch gereedschap. Ze zijn zeker de beste keuze van de drie soorten batterijen en presteren op alle gebieden beter, maar ze zijn ook duur.
Warmte is het grootste risico voor Li-Ion batterijen. Omdat ze geen last hebben van het geheugeneffect, verslijten Li-Ion accu’s niet na verloop van tijd door oplaadproblemen. In plaats daarvan verslijten Li-Ion accu’s door ouderdom en gebruik. Regelmatig verouderen en gebruiken verslijten de interne componenten van Li-Ion batterijen en keren hun elektrochemische processen om. Warmte, op elk moment tijdens het gebruik of het laden, is de belangrijkste oorzaak van de versnelde slijtage van Li-Ion accu’s.

Lithium Ion batterijen Zelfs met hun relatief korte levensduur blijven Li-Ion batterijen een betere keuze omdat ze snel worden opgeladen en een hoge capaciteit hebben. Ook omdat de technologie nog vrij nieuw is, zien we bij Li-Ion accu’s nog steeds veel verbeteringen die hun kleine nadelen overwinnen.

Voordelen:

  • Li-Ion accu’s zijn de meest lichtgewicht van de drie soorten oplaadbare accu’s.
  • Li-Ion accu’s profiteren van een hoge energiedichtheid zoals NiMH accu’s dat doen.
  • Ze zijn veel minder gevoelig voor schade door temperatuurveranderingen dan NiMH-batterijen.
  • Li-Ionen zijn niet beperkt in de vorm van hun ontwerp zoals NiCd en NiMH-batterijen dat zijn, en kunnen in bijna elke vorm worden ontworpen voor een betere gereedschapsbalans.
  • Ze hebben geen last van zelfontlading en geheugeneffect zoals NiCd en NiMH-batterijen, wat betekent dat ze veel minder gevoelig zijn voor oplaad- en opslagmethoden.
  • Ze hebben de langste oplaad-/oplaadcyclus van alle drie de typen batterijen.
  • Li-Ion batterijen zijn niet destructief voor het milieu.

Nadelen:

  • Overmatige oververhitting van Li-Ion batterijen kan ze beschadigen of vernietigen, wat af en toe kan gebeuren tijdens het opladen. De meeste oplaadapparaten en Li-Ion accu’s zijn echter ontworpen met veiligheidsvoorzieningen om oververhitting te voorkomen.
  • Ze hebben de kortste totale levenscyclus van ongeveer 300-500 ladingen.
  • Li-Ion accu’s zijn de duurste accu’s van deze drie typen.

Li-Ion Batterij Overzicht:

  • levensduur: kort; 300-500 cycli, of ongeveer 2-3 jaar.
  • zelfontlading: zeer langzaam of helemaal niet.
  • capaciteit: hoog; 3.0 Ah+
  • optimale laadtijd: matig
  • Onderhoud: geen
  • geheugeneffect: geen
  • evoeligheid: gevoelig voor warmte en impact

Batterijladers voor elektrisch gereedschap

Draadloze acculaders voor gereedschap moeten ook zeer zorgvuldig worden geselecteerd, omdat de kwaliteit van de lader in hoge mate kan bepalen hoe lang de accu’s meegaan.
Het grootste deel van het capaciteitsverlies en de vermindering van de levensduur van oplaadbare accu’s is het gevolg van het verkeerd opladen van de accu’s of van hitteschade tijdens het opladen. Laders van hogere kwaliteit hebben veel gevoeligere sensoren en gecompliceerde elektronica om ervoor te zorgen dat de accu’s optimaal worden opgeladen. Acculaders kunnen worden onderverdeeld in drie grote snelheidscategorieën (deze zijn niet van toepassing op Li-Ion accu’s):

Langzaam- Deze hebben 14-16 uur nodig om accu’s op te laden op basis van nikkel, en zullen minder duur zijn dan andere laders.

Snelle laadtijd van 3-6 uur. Het is belangrijk om een kwaliteitseenheid te hebben voor snelladers, anders schakelen ze niet over naar een tragere “druppellading” als de batterij bijna vol is. Dit is belangrijk, omdat overbelasting een van de belangrijkste oorzaken is van het geheugeneffect bij op nikkel gebaseerde batterijen.

Snelle laders kunnen batterijen op basis van nikkel in ongeveer een uur laden. Snelladen is het beste voor NiCd en NiMH accu’s, omdat het geheugeneffect hierdoor wordt verminderd. Het selecteren van een goede eenheid die op het juiste moment overschakelt naar “druppellading” is ook belangrijk voor snelladers.

NiCd- en NiMH-laders:

  • Koop de snelste lader die u zich kunt veroorloven.
  • Koop een eenheid met sensoren en elektronica die de laadbehoeften van uw accutype optimaliseren.
  • NiMH-laders kunnen NiCd-batterijen opladen, maar niet andersom.

Li-Ion laders:

  • Li-Ion accu’s kunnen maar op één manier veilig worden opgeladen, met een oplaadtijd van ongeveer 3 uur. Li-Ion-laders die suggereren dat ze sneller moeten worden opgeladen en minder capaciteitsverlies moeten met scepsis worden benaderd.
  • Gewoonlijk laden deze units de batterij slechts tot ongeveer 70% van de capaciteit op en beschadigen ze de prestaties op lange termijn.
  • Koop de duurste lader die u zich kunt veroorloven.
  • Concentreer u op de warmteverminderende functies.
  • Koop een eenheid met sensoren en elektronica die de laadbehoeften van uw batterijtype optimaliseren.

Conclusie

Als u hier bent om de batterij van uw draadloos gereedschap te vervangen, dan is winkelen slechts een kwestie van het vinden van een match met de batterij die u al hebt.

Winkeliers op onze website kunnen snel de exacte batterij vinden die ze zoeken, dankzij onze vernauwende zoekfuncties. Klik op de fabrikant van uw gereedschap, het voltage of de vorm van de batterij om alle bijpassende batterijen te bekijken.
Neem ook een kijkje op onze pagina met batterijladers. Krijgt u niet de levensduur of prestaties die u van uw accu’s voor draadloos gereedschap verwacht? Misschien is het tijd om de informatie van dit artikel te gebruiken om een lader te vinden die aan de behoeften van uw batterij voldoet.

Op zoek naar het beste merk van gereedschap lees dit artikel.