Wieden

Onkruid concurreert met tuinplanten om zonlicht, water en voedingsstoffen. Als je ze niet regelmatig verwijdert, lijden je planten eronder en gedijt het onkruid. Onkruid bestrijden zou wel eens het meest gehate tuinkarweitje kunnen zijn, maar het is ook een van de nuttigste. Maak er een punt van om onkruid regelmatig met de hand te trekken, te schoffelen, te smoren en te sproeien, voor ze vaste voet krijgen en de tuin overnemen.

Snoeien

Uitgebloeide bloemhoofdjes, dode takken, uitlopers en dergelijke maken niet alleen dat de tuin er onverzorgd uitziet, ze kunnen ook de luchtcirculatie verminderen en ongedierte en ziekten uitnodigen. Veel van deze problemen kunnen snel ter plekke verzorgd worden, telkens als je door de tuin loopt. Maar een gerichte wekelijkse snoeironde zorgt ervoor dat je deze problemen opvangt voor ze problemen worden. Op het begin van het seizoen levert dit vaak nog erg veel snoeiafval op. Dus plan dit op een dag dat je de thuis hebt en denk eraan om een aanhanger huren

Aanplanten

Houd groente- en kruidentuinen in constante productie met wekelijkse successiebeplanting. Telkens als je een deel van de tuin opent door iets te oogsten, plant je iets nieuws. Het helpt om van tevoren een paar zaailingen klaar te hebben staan, maar zaden direct in de tuin zaaien werkt bij sommige planten ook prima.

Bemesting

De meeste mest in de tuin hoeft maar een of twee keer per jaar aangebracht te worden, maar er zijn een paar uitzonderingen. Planten zoals eenjarige bloemen, groenten, en kruiden die een hogere omloopsnelheid hebben, hebben op verschillende momenten in het groeiseizoen bemesting nodig. Als algemene regel breng je mulch aan als laatste stap in het plantproces. Als je zaden direct in de tuin of het landschap zaait, laat de zaailingen dan eerst tot 3 of 4 centimeter hoog groeien voor je mest aanbrengt.

Water geven

Water geven volgens een vast schema kan leiden tot waterverspilling, maar ook tot over- of onderbewatering. Gazons en landschappen hebben meestal ongeveer een centimeter water per week nodig, terwijl groenten en kruiden tot 2 centimeter per week nodig kunnen hebben. Gebruik een regenmeter om de wekelijkse regenval in de gaten te houden, en vul aan met irrigatie. Besproei de tuin niet meer dan drie keer per week. Diep en onregelmatig water geven leidt tot diepere wortelontwikkeling en droogtebestendigheid.

Composteren

Composteren is goed voor iedereen. Keukenresten, onkruid, gemaaid gras, afgevallen bladeren en zelfs papierproducten worden niet op de vuilstortplaats gedumpt en omgezet in een prachtige bodemverbeteraar. Stapel deze dingen op een composthoop in de achtertuin of doe ze in een compostvat, zo vaak als u ze produceert. Keer de hoop wekelijks om het afbraakproces te versnellen.

Insecten verwijderen

Een paar van de insecten in je tuin veroorzaken schade, en veel andere eten het ongedierte op of bestuiven je bloemen. Veel tuin insectendodende middelen zijn giftig voor al deze insecten. Vang problemen vroeg op en voorkom buitensporige schade met een wekelijkse inspectie van de tuin op insectenplagen. Zoek naar symptomen van insectenschade, zoals gaten of vergeling van de bladeren; probeer dan de boosdoener te identificeren. Door ze doelbewust op te sporen, kun je het probleem uit de weg ruimen voordat het zich uitbreidt.

Ruimen

Soms ziet een tuinbed er echt goed uit op een of twee uitzonderingen na. Als een klein aantal planten zwak of ongezond is, zijn ze vatbaar voor aantasting door insecten of ziekten, die zich kunnen verspreiden naar nabije planten. In plaats van te hopen dat een zwakke plant beter wordt, of nabije planten bloot te stellen aan onnodige insecten- en ziektebehandelingen, verwijder je de zwakke en vervang je hem door een gezonde. Dit kan als je veel planten hebt zorgen voor heel wat tuin afval. Past dit niet in je container, dan is het verstandig vooruit te plannen. Een aanhangwagen huren is dan goed als voorbereiding. Wanneer je direct al je afval in de aanhangwagen deponeert scheelt dat later werk. Aan het einde van het project even naar de stort en je bent klaar!

Oogsten

Verse kruiden, groenten, fruit en bloemen blijven niet eeuwig goed. Aan de plant gelaten kunnen je tuinsnoepjes een dag tot wel een week meegaan. Als ze hun hoogtepunt bereikt hebben, neemt de kwaliteit af naarmate ze langer aan de plant blijven. Maak er een punt van om minstens een keer per week te oogsten, ook al zul je niet alles gebruiken. Als je merkt dat je te veel gekweekt hebt, kun je altijd delen met vrienden en buren.