De huidige wandtegels bieden een enorme keuze aan formaten, kleuren en decors, net als moderne vloertegels. Naast de visuele aspecten zijn er ook verschillende functionele aspecten, zoals verschillende oppervlakken, waarmee rekening moet worden gehouden bij de keuze van de tegels.

Met onze professionele tips geven we bouwheren en verbouwers een snelle oriëntatie over welke vragen moeten worden opgehelderd voordat ze tegels kopen.

1. Verzamel aan het begin van uw planningsfase inspiratie voor het algemene interieurontwerp – en ga dan op zoek naar uw favoriete tegel.

Het huidige tegelontwerp biedt passende wand- en vloertegels voor elke woonstijl en elk toepassingsgebied. Bovendien zijn keramische bekledingen zeer duurzaam en zijn de oppervlakken ervan robuust. Om jarenlang van uw nieuwe vloer- of wandontwerp te kunnen genieten, moet u dus de tijd nemen om uw nieuwe tegels zorgvuldig te selecteren. Laat u inspireren in onze fotogalerie – of verzamel woonideeën voor een eigentijdse inrichting met tegels in onze woonwerelden.

2. kies niet alleen het ontwerp van de tegels, maar ook het formaat

– want dat bepaalt welke arrangementen mogelijk zijn bij het leggen van de tegels
Met bepaalde formaten en legpatronen kunnen de verhoudingen van ruimtes worden ontworpen en veranderd. Zo kan een vloertegel met een identiek oppervlak maar met een ander formaat en legpatroon een heel ander effect in de ruimte creëren. De kleur van de tegels heeft ook een effect op de uitstraling van de badkamer of uw woon- en slaapkamers.

Veel gebouweigenaren zijn zich er ook niet van bewust dat zowel de kleur van de voegen als de breedte ervan van invloed zijn op het latere effect van betegelde muren of vloeren. Lees onze tips voor het gezamenlijk ontwerp.

3. Bent u op zoek naar tegels voor de badkamer of het terras? Houd bij de aankoop van tegels rekening met het gewenste toepassingsgebied

Aardewerk tegels zijn de klassieke ‘wandtegels’. Door hun lagere gewicht hebben aardewerk tegels zeer goede kleefeigenschappen; hun relatief hoge poreusheid maakt het materiaal ideaal voor een breed scala aan decoratieve ontwerpen. Omdat steengoed tegels gemakkelijk te bewerken zijn, zijn ze ook het ideale materiaal voor het bekleden van muurnissen, wandprojecties en voorwandinstallaties in de badkamer.

Extreem veerkrachtig steengoed of porcellanato wordt aanbevolen als vloertegel – maar wordt sinds enige tijd ook als wandtegel gebruikt. Door het lage waterabsorptievermogen kan porseleinaardewerk ook op terrassen en balkons worden gebruikt.

4. kies anti-slipvloertegels voor de badkamer en de buitenkant

Overal waar het gevaarlijk glad kan worden door vocht en nattigheid, zorgen antisliptegels met geprofileerde of micro-doorschijnende oppervlakken voor een veilige ondergrond. Vloertegels in antislipdesign zijn vooral aan te bevelen voor de inloopdouche op vloerniveau. Merkfabrikanten geven informatie over de mate van slipweerstand met de zogenaamde “R-Klasse”. Uw tegelhandelaar en tegelzetter zullen samen met u de juiste slipweerstandklasse voor uw bouwproject selecteren.

5. let op de vorstbestendigheid van terrastegels

Over buitenruimtes gesproken: Weersinvloeden zoals vochtigheid, zon en hoge temperatuurschommelingen zijn een zware stresstest voor buitenmaterialen. Moderne tegels voor terrassen en balkons overleven het alledaagse buitenleven met vlag en wimpel – zolang het maar merktegels zijn die door de fabrikant “vorstbestendig” zijn verklaard.
Over het algemeen is porseleinaardewerk in een vorstbestendige uitvoering geschikt voor gebruik buitenshuis – en natuurlijk de klassieke buitentegel, de zogenaamde “geëxtrudeerde splitsteen”.

6. goed om te weten: Tegels hebben verschillende oppervlakken en oppervlakten – die bepalend zijn voor de latere reinigings- en onderhoudsvereisten.

Tegels van alle soorten worden over het algemeen gekenmerkt door hun uiterst eenvoudige onderhoud en reiniging. Er moet een principieel onderscheid worden gemaakt tussen geglazuurde of geharde oppervlakken enerzijds en ongeglazuurde of gepolijste oppervlakken anderzijds.

Geglazuurde keramische tegels en tegels met een fabrieksmatige oppervlaktebehandeling (“keramische afdichting”) zijn van nature “vlekbestendig”, slijtvast, extreem vuilafstotend en tegelijkertijd eenvoudig te reinigen.

In het geval van gepolijst porseleinsteen en ongeglazuurde, niet-oppervlaktebehandelde keramische bekledingen raden fabrikanten meestal een preventieve impregnering direct na de installatie aan om vervuiling door gekleurde vloeistoffen, vetten of oliën te voorkomen.

7 Zwaar gebruikte ruimtes hebben een veerkrachtige vloer nodig

Keramische bekledingen zijn in principe bijzonder robuust en veerkrachtig – zelfs onder zwaar gebruik. Met de zogenaamde slijtlaaggroep geven fabrikanten informatie over de slijtvastheid van geglazuurde vloertegels. De slijpgroepen zijn onderverdeeld in vijf klassen (1 staat voor de laagste, 5 voor de hoogste slijtvastheid), die tegelijkertijd een indicatie geven van het toepassingsgebied van de betreffende vloertegels.

Tegelfabrikanten bevelen als je vloertegels online besteld, dat je slijpgroep 3 en hoger voor woonruimtes zonder hogere eisen, zoals slaapkamers of woonkamers koopt. In meer bezochte woonruimtes (bijv. keukens, entrees, terrassen) is het aan te raden om te kiezen voor een tegel met schaafgroep 4 of hoger.

8. kies tegels met geschuurde randen als u wilt installeren met smalle voegen

Moderne, grotere formaten kunnen alleen met smalle voegen worden gelegd als de randen exact en “kaarsrecht” zijn. Daarom slijpen de fabrikanten van moderne huiskeramiek vandaag de dag al in de fabriek de randen – en leveren deze vervolgens aan de gespecialiseerde tegelhandelaren met de aanduiding “gerectificeerd”.

9 Het leggen van tegels is een professionele aangelegenheid!

Of het nu gaat om moderne grote formaten, filigrane mozaïektegels of trendy barformaten: Moderne tegels vereisen een professionele en technische vakbekwaamheid bij het leggen. Daarom raden de merkfabrikanten aan om het leggen van de tegels toe te vertrouwen aan een gespecialiseerde tegelzetter. Immers, meester tegelleggers en gilden hebben niet alleen de technische knowhow en jarenlange ervaring in het leggen van tegels, maar kennen ook de bouwkundige eisen voor de voorbereiding van de ondergrond en het gebruik van moderne, hoogwaardige tegellijmen en -voegsels.

Hoe vind je de “juiste” tegelzetter: Vraag familie en vrienden of ze een meester tegelzetter of gildebedrijf kunnen aanbevelen voor het leggen van tegels bij jou in de buurt. Als u zelf bent gaan zoeken, moet het bedrijf van uw keuze referenties kunnen presenteren, bijvoorbeeld op de homepage, of contact kunnen leggen met tevreden klanten.

Een landelijke zoekfunctie voor gespecialiseerde tegelleggers vindt u hier. Verdere nuttige tips voor het vinden van de juiste tegelzetter worden gegeven door de checklist “Hoe vind ik de juiste tegelzetter” van de Tiles and Natural Stone Trade Association.

10. vraag advies aan een vakhandelaar of een tegelzetter die u vertrouwt.

Naast het visuele aspect zijn er veel functionele en legaspecten waarmee rekening moet worden gehouden bij de keuze van de tegels. Daarom moet u bij het begin van uw concrete planning zo vroeg mogelijk advies inwinnen bij een vakhandelaar of een legbedrijf.

Naast onderbouwde informatie over de functionele eigenschappen en vragen over het leggen van de tegels krijgt u ook ontwerptips.