Is het tijd om je dak te vernieuwen of te repareren? Hier zijn tips over en antwoorden op de tien meest gestelde vragen over dakbedekking.

Hoe weet ik of het dak dicht is?

Als er geen zichtbare tekenen van lekkage zijn – bijvoorbeeld donkere vlekken, verrot hout of een onaangename geur – dan moet je gewoon wachten op regen om het dak te inspecteren. Begin met het dak van binnen te inspecteren. De zolder moet droog zijn en goed ruiken.

Goede en intacte dakbedekking is belangrijk om het dak bestand te maken tegen weer en wind.
Houd vooral kritieke plekken in de gaten, zoals rond de schoorsteen of de dakramen. Vooral aan de wind blootgestelde plaatsen moeten grondig geïnspecteerd worden, want sneeuw en regen kunnen er naar binnen waaien.

Ook regengoten en regenpijpen kunnen zwakke punten zijn als ze verstopt raken en er zich veel water ophoopt.

Hoe lang gaat een dak mee?

De duurzaamheid van een dak hangt vooral af van regelmatig onderhoud, en van weersfactoren zoals regen en wind. In het algemeen:

Pannendak: 80 tot 100 jaar.
Betonnen tegels: 60 tot 80 jaar.
Metalen dak: 30 tot 80 jaar.
Dakvilt: 10 tot 20 jaar.

Welke soorten dak zijn er?

Traditioneel zijn veel daken bedekt met kleipannen. Maar ook betontegels worden steeds populairder. Andere dakmaterialen zijn metaal (zink, aluminium, koper of iets dergelijks), dakvilt, riet of dakspanen. Ook groene daken kom je af en toe tegen.

Kan de dakbedekking gemakkelijk vervangen worden? Dat wil zeggen, van dakvilt tot dakpannen?
De veiligste optie is om het dak met dezelfde dakbedekking te bedekken. Natuurlijk kan het materiaal veranderd worden, maar dan moet je een deskundige raadplegen. Zo spelen bijvoorbeeld de helling van het dak, maar ook de stabiliteit van de onderconstructie een rol. Een dak dat eerder met dakbedekkingsvilt bedekt was, is misschien niet bestand tegen zware dakpannen.

Welke dakbedekking is het meest geschikt voor een plat dak?
Op platte daken, bijvoorbeeld op een garage of schuur, zijn dakvilt of metaal bijzonder geschikt.

Kan ik zelf nieuwe dakpannen leggen?

Natuurlijk kun je zelf een dak bedekken, maar niet alleen. Tegels leggen is zwaar werk. Je hebt in elk geval hulp nodig. Je moet ook weten hoe je het werk moet doen en wat je aan het doen bent. Een dakdekker werkt sneller en, vooral, zonder fouten.

Wat is het verschil tussen een betonnen en kleipannendak?

Betonnen dakpannen zijn er in allerlei kleuren, maar ze zien er niet zo levendig uit als een kleipannendak en ze ontwikkelen niet hetzelfde mooie patina. Beton is meestal ook veel goedkoper dan klei. Bovendien kunnen beton en kleidakpannen in gewicht verschillen, zodat nagegaan moet worden of de onderconstructie geschikt is voor de veranderde gewichtsverhoudingen.

Hoe krijg ik de dakpannen op het dak?

Als je nieuwe dakpannen koopt, kan de levering rechtstreeks op de plaats, d.w.z. op het dak, inbegrepen zijn, meestal voor een extra bedrag. Deze kosten zijn de moeite waard, want je vermijdt dan dat je de zware tegels moet vervoeren. Over het algemeen kun je ook een transportsysteem met een transportband huren. Of je kunt meteen een dakdekker inhuren en je nergens zorgen over hoeven te maken.

Moeten de dakpannen vervangen worden als je een nieuw dak legt?
Als de onderconstructie met isolatie en folies vernieuwd wordt en de dakpannen zelf nog intact zijn, dan kunnen ze zeker hergebruikt worden.

Met dakbedekkingsvilt is de situatie iets anders. Als je maar een paar kleine gaatjes vindt, kunnen ze opnieuw dichtgemaakt worden. Maar voor je een tapijt van vlekken maakt, moet je nagaan of het de moeite waard kan zijn het hele dak te vervangen door nieuw dakvilt.

Kan ik gebruikte dakpannen kopen of verkopen?

Ja, er is een markt voor gebruikte klei- en betontegels. Plaats bijvoorbeeld een advertentie in de plaatselijke krant. Gebruikte tegels moeten echter heel zorgvuldig gecontroleerd worden om er zeker van te zijn dat ze echt nog heel zijn en geen scheuren vertonen.

Schrijf ons gerust een commentaar of in het forum als je verdere vragen hebt over dakbedekking.